Rumeeniasse nuriinvesteeringu teinud jõudsid Swedbankiga kokkuleppele

BNS
Copy
Meeleavaldus Swedbanki kontori ees
Meeleavaldus Swedbanki kontori ees Foto: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

Investorid, kelle raha Swedbank Rumeenias lubatud perspektiivikate arendusmaade asemel väärtusetutesse põllumaadesse pani, on pärast kuut aastat pangaga kohtus käimist oma hagi tagasi võtnud, sest saavutasid kokkuleppe, mille sisu pooled ei avalda, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Swedbanki teada on niinimetatud Nord Hilli kaasuse kokkuleppe tulemuseks see, et pooled loobuvad vastastikustest pretensioonidest, omavahelised nõuded loetakse lõpetatuks ning erimeelsused lahendatuks. Kokkuleppe täpset sisu osapooled ei avalda ning kokkuleppe täitmine on seotud mitmepoolsete konfidentsiaalsuskohustustega.

2007. aastal jagas pank oma varakatele Eesti klientidele prospekti, kus lubati hea tootlusega investeeringut Rumeenia perspektiivikatesse arendusmaadesse.

8,7 miljonit eurot enam kui 200 kliendi raha aga läks kaduma, sest maade tegelik väärtus osutus üle kümne korra väiksemaks, kuna tegelikult osteti investorite raha eest hoopis jupiti perspektiivitut põllumaad, kus ehitustegevus on keelatud või takistatud.

Investeeringu põhjal kujunes hektari põllumaa keskmiseks hinnaks 167 000 eurot, kuigi samal ajal maksis hektar põllumaad Rumeenias keskmiselt 1000 eurot. Rumeenia kinnisvaraeksperdid hindasid siis, et maade müügist õnnestuks ehk tagasi teenida vaid 500 000 eurot. Lisaks kukkus Rumeenia kinnisvaraturg 2010. aastal kokku.

Praeguseks on investorid 14 aastat tagasi luhta läinud investeeringu pärast kuus aastat Swedbankiga kohut käinud, sest pank keeldus raha kaotanud investoreid jutule võtmast ja oma viga võlakirjade aktiivsel müügil tunnistamast.

Nii pank kui maakohus asusid seisukohale, et investorite nõuded on aegunud, ringkonnakohus sellega aga ei nõustunud. Selle aasta algul saatis riigikohus juhtumi maakohtusse tagasi, et välja selgitada, millal investoritel panga vastu nõuded tekkisid ning millal nad investeeringu tingimustest teada said.

Maakohus pidi hakkama asja uuesti sel sügisel läbi vaatama, ent enne uuele ringile minekut võttis investoreid esindav Bond Recovery OÜ hagi, millega nõuti pangalt hüvitist 1,85 miljonit eurot, 28. septembril tagasi. Kohus kinnitas selle kaks päeva hiljem ning jättis menetluskulud osaliste kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles