Uued detailid ⟩ Facebooki töötajad ei pääsenud eilse rikke tõttu isegi kontorisse

PM Majandus
Copy
Facebooki teenuseid tabas eile ulatuslik rike.
Facebooki teenuseid tabas eile ulatuslik rike. Foto: Pavlo Gonchar/Scanpix Baltics.

Maailma suurimat ühismeediaplatvormi Facebook tabanud ulatuslik süsteemihäire kaotas suurfirma eile internetist kuueks tunniks. Rikke kõrvaldamine võttis erakordselt kaua aega, sest häiritud oli isegi ettevõtte töötajate vaba liikumine.

Kõiki Facebooki teenuseid, sealhulgas Instagrami, Messengeri ja WhatsAppi puudutanud laiaulatusliku süsteemirikke põhjustas ettevõttesisene tehniline probleem, mis ei mõjutanud mitte ainult Facebooki teenuseid, vaid väidetavalt ka töötajate uksekaarte ja e-kirjade saatmist.

New York Timesi tehnoloogiareporter Sheera Frenkel selgitas, et probleemi lahendamine võttis kaua aega, sest inimesed, kes püüdsid viga tuvastada, ei saanud isegi füüsiliselt hoonesse sisse.

Facebooki teenused olid esmaspäeval maas Eesti aja järgi kella 18st kella 1ni.

Ettevõte ütles, et neil puuduvad tõendid selle kohta, et kasutajaandmed oleksid lekkinud.

Facebook selgitas oma avalduses, et teenuste seiskumise põhjustas andmekeskuste vahelist võrguliiklust koordineerivate tuumikruuterite vigane konfiguratsioonimuudatus, mis häiris ka ettevõtte sisemisi süsteeme, mistõttu oli probleemi lahendamine raskendatud.

Katkestusi jälgiv veebisait Downdetector sai eile üle maailma umbes 10,6 miljonit teadet. Tegelik mõjutatud inimeste arv on aga palju suurem, sest Facebooki, Messengeri, Instagrami ja Whatsappi kasutab üle 3,5 miljardi inimese.

Probleem viis vabalangusse ka Facebooki aktsia. Veebilehe Fortune andmetel läks 6-tunnine võrgust eemalolek Facebooki asutajale Mark Zuckerbergile maksma 6 miljardit dollarit (5 miljardit eurot).

Zuckerberg palus vabandust nende ees, keda katkestus mõjutas.

Nii pikka aega kestev katkestus on nii suure teenusepakkuja puhul üsna haruldane. Samas on Facebookil suuri rikkeid ka varem ette tulnud. 2019. aasta häire tõttu jäid Facebooki teenused enam kui 14 tunni jooksul kogu maailmas kättesaamatuks.

Mitmed tehnoloogiaettevõtted, sealhulgas Reddit ja Twitter, lõbutsesid eile aga ühismeedas konkurendist hiiu raske olukorra üle.

Facebooki jaoks on oktoobri esimene nädal alanud kohutavalt. Päev enne ulatuslikku häiret andis CBSi telekanalile intervjuu firma endine töötaja Frances Haugen, kes on ettevõtte kohta lekitanud erinevaid dokumente. Haugen süüdistas sotsiaalmeediahiidu kasumiahnuses ja tegevusetuses libauudistega võitlemisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles