Kallas: Eesti taasterahastu keskendub tervishoiule ja digiarengule (5)

BNS
Copy
Eesti Helsingi saatkona avamine. Pildil peaminister Kaja Kallas.
Eesti Helsingi saatkona avamine. Pildil peaminister Kaja Kallas. Foto: Stenbocki maja

Peaminister Kaja Kallase sõnul on Eesti prioriteediks taasterahastu kasutamisel ja reformide tegemisel investeeringud tervishoidu ja sotsiaalkaitsesse, ettevõtete digi- ja rohepöördesse ning digiriigi arengusse.

Eesti taastekava esialgne maht on 982,5 miljonit eurot. Kui suure rahastuse Eesti Euroopast täpselt saab, selgub lõplikult 2022. aasta juunis, kui Euroopa Komisjon arvutab värskete SKP andmete alusel kõigi liikmesriikide lõpliku toetusmahu.

Peaminister Kallas arutas teisipäeval Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga majanduse taaskäivitamise ja Euroopa digitaalse arengu üle, samuti räägiti Eesti kavast taaste- ja vastupidavusrahastu raha kasutamiseks.

«Tulevik on digitehnoloogia, ühenduvuse ja usalduse päralt. Rõõm on tõdeda, et ka Euroopa Komisjon peab neid meie jaoks väga olulisi teemasid tähtsaks ja on võtnud enda südameasjaks seista tehnoloogiliselt võimeka Euroopa eest,» ütles Kallas kohtumisel.

Kohtumisel arutati ka majanduse uuendamist ning Euroopa Liidu taaskäivitamise ja vastupanuvõime rahastu kasutamisega seonduvat. «Eesti prioriteediks taasterahastu kasutamisel ja reformide tegemisel on investeeringud tervishoidu ja sotsiaalkaitsesse, ettevõtete digi- ja rohepöördesse ning digiriigi arengusse, aga ka transpordiühenduste parandamine,» sõnas peaminister kohtumisel.

Valitsus kinnitas Eesti kava Euroopa Liidu taaste- ja vastupidavusrahastu kasutamiseks tänavu juunis. Olulisemad investeeringud on seotud rohe- ja digipöördega, kuhu on plaanis suunata üle 600 miljoni euro, sellest suur osa ettevõtlusesse.

Rahastust on plaanis toetada üle 200 miljoni euro ulatuses ettevõtete rohepööret spetsiaalse rohefondi kaudu, uuenduslike ja ressursitõhusate rohetehnoloogiate kasutuselevõttu ja ressursitõhususe tõstmist, bioressursside väärindamist, vesiniku terviktehnoloogiate kasutuselevõttu ning rohepööret toetavate oskuste arendamist.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tunnustas Eesti kava ja plaane ning andis ühisel pressikonverentsil peaminister Kallasele üle Euroopa Komisjoni heakskiitva otsuse Eestile. Järgmiseks peab taastekavale heaks kiidu andma Euroopa Liidu Nõukogu.

Von der Leyen viibis Eestis, et anda üle komisjoni hinnang Eesti taaskäivitamiskavale. Koos peaministriga tutvuti Ülemiste linnaku ja Eesti digilahendustega ning anti ühine pressikonverents.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles