Eesti saab Euroopast tulevikureformide jaoks ligi miljard eurot (8)

PM Majandus
Copy
Ursula von der Leyen Tallinnas.
Ursula von der Leyen Tallinnas. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Komisjon andis täna Eesti taaste- ja vastupidavuskavale positiivse hinnangu, mis on oluline samm selleks, et EL saaks Eestile välja maksta 969,3 miljonit eurot.

Selle ligi miljardi euroga toetatakse Eesti taaste- ja vastupidavuskavas esitatud investeeringuid ja reforme, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Taaste- ja vastupidavusrahastu on peamine NextGenerationEU vahend, millest eraldatakse Euroopa Liidu riikidele kuni 800 miljardit eurot investeeringute ja reformide toetamiseks kogu ELis. 

Komisjon hindas Eesti kava ja kaalus eelkõige seda, kas Eesti esitatud investeeringud ja reformid toetavad rohe- ja digipööret, aitavad tõhusalt lahendada  probleeme ning toetavad kasvupotentsiaali, töökohtade loomist ning majanduslikku ja sotsiaalset vastupanuvõimet.

Kava toetab Eesti rohe- ja digipööret

Komisjoni otsusega eraldatakse 41,5 protsenti ettenähtud kogusummast kliimaeesmärke toetavatele meetmetele. See hõlmab investeeringuid näiteks vesinikutehnoloogiasse, roheliste kutseoskuste täiendamisse, ettevõtjatele rohepöörde hõlbustamisse, samuti selleks, et väikese ja keskmise suurusega ettevõtetel oleks parem juurdepääs keskkonnahoidlikule rahastusele.

Kava näeb ette hoonete energiatõhususe parandamist ning põlevkivi kasutamise järkjärgulist lõpetamist, mis sätestatakse ka energeetikasektori riiklikus arengukavas.

Rohelisele majandusele üleminekut toetavad transpordisektori meetmed hõlmavad Tallinna piirkonna ühise ühistranspordisüsteemi loomist, raudteede elektrifitseerimist ja Rail Baltica projekti arendamist.

21,5 protsenti kogusummast antakse digiülemineku toetuseks, et toetada väikeste, keskmise suurusega ja mikroettevõtjate digiüleminekut ning digilahenduste kiiremat kasutuselevõttu ehitus- ja autokaubavedudes. Väljamakstavast toetusest saab kiirendada ka ülikiirete internetivõrkude rajamist maapiirkondades.

Järgmised sammud

Komisjon kiitis täna heaks ettepaneku võtta vastu otsus anda Eestile taaste- ja vastupidavusrahastust 969,3 miljonit eurot toetust. Nõukogul on nüüd neli nädalat aega komisjoni ettepaneku heakskiitmiseks.

Kava heakskiitmine nõukogus võimaldaks teha Eestile 126 miljonit eurot eelmakseid, mis on 13 protsenti Eestile eraldatud kogusummast.

Edasisteks väljamakseteks annab komisjon loa vastavalt eesmärkide täitmisele.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles