Venemaa ei näe «Pandora paberite» uurimuses mingit kinnitust Putini siseringi varjatud rikkusele

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Gennadi Timtšenko (vasakul) on Kremli võimuladvikuga lähedastes suhetes. Fotol koos Venemaa kaitseminister Sergei Šoiguga hokimatši vaatamas.
Gennadi Timtšenko (vasakul) on Kremli võimuladvikuga lähedastes suhetes. Fotol koos Venemaa kaitseminister Sergei Šoiguga hokimatši vaatamas. Foto: Sergei Savostyanov//TASS/Scanpix

Venemaa kinnitas, et ei näe vastupidiselt rahvusvaheliste meediaorganisatsioonide kajastusele massiivses dokumentide lekkes ühtki kinnitust president Vladimir Putini lähiringi kuuluvate inimeste varjatud rikkuse kohta, vahendab Reuters.

Rahvusvaheline ajakirjanike ja uudisteorganisatsioonide koostööprojekt tõi avalikkuse ette miljoneid dokumente kirjeldamaks, kuidas endised ja praegused riigijuhid või tuntud isikud üle maailma offshore- ehk maksuvabasid firmasid kasutades maksudest kõrvale hiilivad ning oma äritegevust saladuses on hoidnud.

Pühapäeva õhtul avaldatud uurimus «Pandora paberid» paljastab mitmeid mõjuisikuid: Jordaania kuningas, Keenia president, Suurbritannia endine peaminister Tony Blair, Venemaa president Vladimir Putin, Tšehhi peaminster Andrej Babiš.

Nagu koostööprojekti kuuluvad väljaanded kinnitasid, viivad mitmed niidiotsad Venemaa presidendi Vladimir Putinini.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov aga pani dokumendilekkeid puudutavatele küsimustele vastates nende usaldusväärsuse kahtluse alla ning kinnitas, et seni, kuni pole avaldatud midagi usaldusväärset, ei ole kavas ka seda infot kontrollida. «Seni pole teada, mis info see on ja mida see puudutab,» vahendab Reuters Peskovi ajakirjanikele öeldut. «Kui on tõsiseid kirjutisi, mis tuginevad millelegi konkreetsele, siis me loeme neid huviga,» lausus ta.

«Ausalt, me ei näinud siin mingit Putini siseringi varjatud rikkust,» toonitas Peskov.

Yle: Timtšenko kui Putini variisik

Põhjanaabrite rahvusringhääling Yle kirjutas, et Venemaa presidendi Soome kodakondsusega sõbrale Gennadi Timtšenkole korraldati anonüümsete maksuparadiisi firmade abiga üle miljardi euro.

Yle teatel kanti raha üle varjatud operatsiooniga, millel oli mitu korruptsiooni ja rahapesu tunnust. Yle andmetel omandas Timtšenko rahaga märkimisväärse osaluse Venemaa suuruselt teises gaasiettevõttes Novatek.

Nagu kinnitas Venemaa uuriv ajakirjanik Roman Anin, tegutseb Timtšenko Putini variisikuna. «Minu arvates on Putin Timtšenko äride tegelik omanik,» lausus ta.

Ka USA on kinnitanud, et nende hinnangul haldab Timtšenko tegelikult Putini varasid.

«Pandora paberid» avaldasid info 46 Venemaa miljardäri maksuparadiisides peituva vara kohta. Nende salajaste tehingutega soetati väärtuslikku kinnisvara ning jahte, samuti osalusi Venemaale strateegiliselt tähtsates ettevõtetes. 

Maksuparadiiside kaudu toimunud tehingud on seotud ka Euroopa energiapoliitikaga ning sealse võimuvõitlusega.

Timtšenko ei andnud Ylele intervjuud, kuid tema advokaat eitas oma avalduses igasugust õigusrikkumist. «Minu kliendid on oma tehingutes alati kõiki seadusi järginud. Kõik väited, et ta oli süüdi või osales rahapesus, maksudest kõrvalehoidumises või mis tahes kuritegevuses, on täiesti valed,» teatas advokaat saadetud kirjas.

Timtšenko on Soome kodanik alates 1999. aastast. Ta on hokimeeskonna Jokerit endine rahastaja ja tal on osalus Hartwall Arenas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles