Kaamos Ehitus: ehitusfirmad maksavad hinnatõusu kasumi arvelt kinni

BNS
Copy
Kaamos Ehituse juht Alo Nõmmik.
Kaamos Ehituse juht Alo Nõmmik. Foto: Erakogu.

Kaamos Ehituse juhi Alo Nõmmiku sõnul peavad kiire inflatsiooni tõttu ehitusfirmad varem sõlmitud lepingute puhul ehitushindade tõusu kasumi arvelt ise kinni maksma.

«Ehitussektori lepingud on pikaajalised ning nende allkirjastamisel on väga järske muutuseid hinnas, mida oleme nüüd viimase pooleteise aasta jooksul kogenud, keeruline ette prognoosida ning tõenäoliselt peavad ehitajad sellises olukorras võetud riskid oma kasumi arvelt kinni maksma,» ütles Nõmmik pressiteate vahendusel.

Kaamos Ehituse juhi sõnul on ehitustoorme hinnad tõusnud pandeemiast tuleneva ajutise majandusseisaku toel lühikese ajaga kiiresti väga kõrgele, lisaks on tõsiseid probleeme ehitusmaterjalide logistika ja kättesaadavusega ning löögi andis ka tootjate laovarude väiksus või koguni nende puudumine. «Paljud tootjad ei suuda pandeemiast pihta saanuna ka oma tootmisvõimsusi taastada,» tõdes Nõmmik.

Nõmmiku sõnul pole kadunud ka tööjõuprobleemid, need on pigem süvenenud. «Üldist ehitushinna kasvu mõjutab üha suurenev nõudlus ehitajate järgi. Pandeemiatingimustes on olnud teistest riikidest pärit tööjõu kasutamine oluliselt keerulisem ning seetõttu tuleb nii kohalike kui ka välistalentide meelitamiseks leida uusi meetodeid, millest üks on kõrgem palk,» lausus ta.

Kaamos Ehituse juht tõdes, et raskel ajal aitavad ehitusi töös hoida läbimõeldud otsused. «Segases olukorras on paratamatult eelis sellel, kes kohaneb kiiresti ja on muutusteks paremini valmis,» kinnitas Nõmmik. Tema sõnul annavad tihe koostöö ja pikemalt planeerimine paremaid võimalusi projekte töös hoida ning kasutada materjale, mida on võimalik õigeaegselt kätte saada.

Nõmmik lisas, et reeglina suutsidki edukamad ettevõtted olukorraga kohaneda, sest kinnisvara nõudluse langus oli lühiajaline ning suuri plaane muutma seepärast ei pidanud.

Millal ehitusmaterjalide hind ja kättesaadavus Eestis stabiliseerub, on Nõmmiku sõnul keeruline prognoosida. «Turumajandus ehk pakkumise ja nõudluse suhe paneb lõpuks paika, mis juhtub sisendhindadega järgmise kuue kuu kuni aasta jooksul,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles