Vana surfikuld 1980-ndate Londonist näeb välja nagu Monty Pythoni sketš

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Sir Alex Allan seilab Londoni kesklinnas purjelauaga tööle
Sir Alex Allan seilab Londoni kesklinnas purjelauaga tööle Foto: Ken Towner / Surfertoday

1980-ndatel, kui Londoni ühistransporti raputasid rongitööliste streigid, otsustas sir Alexander Allan sõita üle Thamesi jõe Londonis tööle purjelauaga.

Toonane IT-konsultant, hilisem riigiteenistuja mitmetel kõrgetel ametikohtadel Ühendkuningriigi ja Austraalia administratsioonides, sir Alexander Allan oli ühtlasi ka pühendunud purjelauaspordi harrastaja. Surfama oli ta õppinud Austraalias töötades, kuid jätkas südamelähedase spordialaga ka pärast Ühendkuningriiki naasmist. 

See viiski ta kord 1980-ndatel sageli Londoni ühistranspordis seisakuid tekitanud streikide ajal mõttele sõita üle Thamesi jõe tööle purjelaual. Et aktsioon oleks meeldejäävam, riietus ta musta ülikonda nagu toonased riigiteenistujad ning kandis kõvakübarat, portfelli ja vihmavarju.

«Võtsime ühel õhtul õlut ja arutasime lähenevaid rongistreike, kui tekkis mõte sõita purjelaual Whitehalli,» rääkis sir Allen ajakirjale Surfertoday. Oma vembu paremaks õnnestumiseks leppis ta kokku sõbra ja fotograafi Ken Towneriga, kes oli valmis ajalehe Evening Standard renditud mootorpaadiga aktsiooni kaasa tegema ning Alleni trikitamise üles pildistama. 

Musta ülikonna all kandis surfaja siiski kalipsot, et võimaliku vette kukkumise korral veebruarikuiselt jahedas vees mitte liialt külmetada. 

Alex Allan demonstreerib veebruarikuises Thames'i jõe vees purjelaualt vette kukkumist
Alex Allan demonstreerib veebruarikuises Thames'i jõe vees purjelaualt vette kukkumist Foto: Ken Towner / Surfertoday

«Sel päeval polnud kuigi palju tuult, nagu võite piltidelt näha. Õnneks oli tõusuhoovus minu poolt ja kandis mind sildade alt läbi,» rääkis Allen. Jõudnud Westministerisse, seilas ta parlamendihoone ees pisut edasi-tagasi. Siis tuli Towneril mõte, et ehk oleks hea jäädvustada ka vette kukkumise pilt ning Allen oli nõus. Sellest tuli tema sõnul suur plärtsatus nii otseses kui ülekantud mõttes, sest Evening Standard avaldas loo koos piltidega esilehel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles