Austria kehtsetab riigis 30 euro suuruse süsinikumaksu (1)

PM Majandus
Copy
Austria kantsler Sebastian Kurz.
Austria kantsler Sebastian Kurz. Foto: LISI NIESNER/Scanpix Baltics

Austria viib järgmisel aastal läbi suure maksureformi, mille raames viiakse sisse 30 euro suurune süsinikumaks, vahendab Reuters.

Süsinikumaks on lisameede olemasolevale ELi heitkogustega kauplemise süsteemile (ETS).

Ametnikud ütlesid pühapäeval, et süsinikumaksuga premeeritakse käitumist, mis aitab kaitsta keskkonda.

Maksupaketi ühe osana vähendatakse ka üksikisiku ja ettevõtete tulumaksu. Ettevõtte tulumaksumäärad langevad tänaselt 25 protsendilt 23 protsendini aastaks 2024. Üksikisiku tulumaksu langetatakse astmelise tulumaksusüsteemi kahes astmes.

Kantsler Sebastian Kurz, kelle juhitavad konservatiivid valitsevad riiki koos rohelistega, nimetas paketti Austria kaasaegse ajaloo suurimaks maksureformiks. Kurz tõi välja, et 2025. aastaks peaks maksureform tähendama 18 miljardi euro ulatuses maksukärpeid.

30-eurone süsinikumaks rakendub 2022. aasta keskpaigast 30 euro suuruse hinnaga ja tõuseb 2025. aastal 55 euroni tonni kohta.

«Vähem saastumist õhus tähendab rohkem raha rahakotis,» ütles Roheliste liider Werner Kogler pressikonverentsil.

Valitsus plaanib üha kallinevate transpordi- ja küttekulude hindu leevendada piirkondlike «kliimaboonuste» kaudu. 100 eurot aastas on ettenähtud linnaelanikele ja kuni 200 eurot inimestele, kes elavad maal, kus ühistransport on vähem kättesaadav.

Rahandusminister Gernot Bluemel ütles, et pakett soodustab majanduse ja töökohtade kasvu, mis aitab kompenseerida maksude kärpimist. Bluemel lisas, et Austria võlg SKTsse väheneb aastate jooksul järk-järgult.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles