Kelmid petsid Arizona osariigilt välja miljardite dollarite ulatuses töötutoetusi

PM Majandus
Copy
Joe Biden 2020. aastal Arizonas kõnet pidamas.
Joe Biden 2020. aastal Arizonas kõnet pidamas. Foto: Brendan Smialowski/Scanpix Baltics.

Petturid suutsid panna oma taskusse ligi 30 protsenti Arizona inimestele mõeldud 16 miljardi dollari suurusest töötutoetusest, kinnitas osariigi majandusjulgeoleku osakonna direktor Michael Wisehart.

Enamik pettusi toimus koroonapandeemia esimestel kuudel ja tabas peamiselt riiklikult rahastatud erakorralisi töötuskindlustusprogramme. Need programmid olid mõeldud inimestele, kes tavalise töötuskindlustuse saamiseks ei olnud abikõlblikud, kuna olid töötanud tööandja juures, kes polnud teinud kindlustusmakseid. Sellised töötajad on näiteks Uberi juhid.

Pettustega kaotatud summa jääb 4,3 miljardi ja 4,4 miljardi dollari vahele, ütles Wisehart. «Suurem osa sellest rahast on tõenäoliselt igaveseks kadunud, sest selle taga on rahvusvahelised petturid, kes kasutasid ära programmi alguses isikutuvastuse puudumise.» 

Osariik suutis väidetavalt tagasi saada 1,4 miljardi ulatuses valekandeid. Wisehart lisas, et probleem võinuks osutuda veel massilisemaks. Nimelt olevat 2020. aasta suvel kasutusele võetud pettuste ennetamise süsteemid, mis on praeguseks takistanud rohkem kui 75 miljardi dollari väärtuses täiendavate pettusmaksete tegemist.

Wisehart tõi ka välja, et osariik suutis saata enam kui 10 miljardit dollarit toetusi abivajajateni, kes olid pandeemia alguses puhkenud massiliste töökaotuste tõttu laostunud. «See on suur saavutus. Nägime pandeemia puhkedes sellist hulka taotlusi, mis ületas selgelt nende töötlemise võime,» ütles Wishart.

«Tunnen end maksumaksjate, enda kui maksumaksja ja kõigi teiste maksumaksjate ees kohutavalt, et see sai juhtuda,» ütles Wisehart pettuskahju kommenteerides. «Aga ma ütlen teile, et ma oleksin palju vihasem, kui see toimuks 2021. aastal, mitte ei oleks aset leidnud pärast pandeemia esimest kahte või kolme kuud, kus oli tõeline kaos.»

Sarnaste pettuste ohvriks langemine ei ole ainult Arizona mure. USA tööministeerium hindas juunis, et osariigid maksid valesti välja enam kui 87 miljardit dollarit 873 miljardi dollari suurustest meetmest. 

Lisaks maksumaksjate raha kulutamisele takistas pettus seaduslikke makseid ja muutis tuhanded ameeriklased identiteedivarguste ohvriteks. Seda põhjusel, et paljud osariigid ei suutnud oma süsteeme piisavalt turvaliseks muuta.

Tegelikult oli viga sisse kirjutatud juba töötuprogrammi reeglitesse, mis nägid ette, et töötud pidid enda abikõlblikkust ise kinnitama. Ka ei olnud osariikidel õigust identiteedi ja abikõlblikkuse kontrollimiseks makseid edasi lükata.

Siiski on Arizona 27-protsendiline kahjumäär kaugelt kõrgem kui teistel osariikidel.

Arizona sattus petturite eriliseks lemmikuks ka seetõttu, et maksis toetust teistest osariikidest pikemalt. Kui 2020. juulis lõppes riiklik 600 dollari suurune nädalahüvitis, oli Arizona mõnda aega ainus osariik, kes jätkas 300 dollari suuruste maksetega. «See tegi Arizonast sihtmärgi,» kinnitas Wisehart.

Siiski rakendas Arizona ajapikku uusi identifitseerimise kontrolliprogramme ja alustas petturite nõuete sihtimiseks Google Analyticsi kasutamist. Samuti peatasid nad võimaluse esitada tagasiulatuvaid nõudeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles