El Salvador alustas bitcoin'i kaevandamist, kasutades vulkaanienergiat

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ekraanikaader riigile kuuluva ja vulkaanienergial töötava Bitcoini kaevandamise rajatise videost, millest El Salvadori president Nayib Bukele säutsus septembri lõpus.
Ekraanikaader riigile kuuluva ja vulkaanienergial töötava Bitcoini kaevandamise rajatise videost, millest El Salvadori president Nayib Bukele säutsus septembri lõpus. Foto: Twitter / Nayib Bukele

El Salvadori president Nayib Bukele, kes on pantinud oma poliitilise tuleviku üleriigilisele bitcoin'i eksperimendile, säutsus reedel, et riigis algas bitcoin'i kaevandamine vulkaanienergia abil, vahendab CNBC.

President postitas teisipäeval Twitteris 25-sekundilise silmatorkava video, mis sisaldab kaadreid valitsuse kaubamärgiga laevakonteinerist, mis on täis bitcoin'i kaevandamisseadmeid ning neid paigaldavaid ja ühendavaid tehnikuid, samuti ulatuslikke maastikuvaateid paksus metsas vulkaani lähedal asuvast tehasest. Video on selle ajaga kogunud üle 2,3 miljoni vaatamise ja selle pealkiri on lihtsalt «Esimesed sammud...».

Bukele märkis oma reedeses säutsus, et kaevandamisprojekt on veel pooleli ja et nad «katsetavad ja paigaldavad» uusi kaevandamisseadmeid. President andis ka ülevaate kaevandamise senisest tulust, mis on veel mõistagi jäänud väikeseks. El Salvador on katsetuste käigus kaevandanud 0,00599179 bitcoin'i ehk umbes 269 dollarit, kasutades selleks vulkaanist saadud energiat.

Kui El Salvador suudab tõesti suuremas koguses bitcoin'e kaevandada, tähendab see seda, et Bukele on täitnud juunis antud lubaduse, mil ta ütles, et ta on andnud riigile kuuluvale geotermilisele elektriettevõttele LaGeo SA de CV korralduse «luua plaan, et pakkuda #bitcoin'i kaevandamisrajatisile väga odavat, 100 protsenti puhast, 100 protsenti taastuvat, 0 emissiooniga energiat meie vulkaanidest.»

Vulkaanide abil toimuv Bitcoini kaevandamine pole uus asi

«See on lihtsalt geotermiline energia,» ütles bitcoin'i kaevandaja Alejandro de la Torre CNBC-le. «Island on seda teinud juba bitcoin'i kaevandamise algusest peale.»

El Salvadori nimetatakse sõna otseses mõttes «vulkaanide maaks» ja juba praegu moodustab geotermiline energia ametlikel andmetel peaaegu neljandiku riigi kodumaisest energiatoodangust. El Salvadori sammul on ühtlasi ka positiivne mõju bitcoin'i süsiniku jalajälje üle peetavale laiemale arutelule.

«Täielikult taastuv ja kasutamata energiaressurss on võetud kasutusele üksnes bitcoin'i tõttu,» ütles bitcoin'i kaevandamise insener Brandon Arvanaghi. «Bitcoin on ajaloo suurim taastuvenergia arengu kiirendaja.»

Kaevandamise alustamine toimub vaid mõni nädal pärast seda, kui El Salvadorist sai esimene riik, kes kuulutas bitcoin'i seaduslikuks maksevahendiks. Selle kasutuselevõtu raames lisas valitsus sadu bitcoin'e oma bilanssi ja käivitas oma riikliku virtuaalse rahakoti, mille nimi on «Chivo» ehk Salvadori slängis «lahe», mis pakub tasuta tehinguid ja võimaldab kiireid piiriüleseid makseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles