Saar: eelarves on teadlikult peidetud kulusid

BNS
Copy
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Indrek Saare sõnul on järgmise aasta riigieelarve eelnõus mitmed kulud teadlikult peidetud või pole selge, mis on täiendavate kuluridade katteallikad.

Saar rääkis BNS-ile, et eelarve kannatab nii arusaamatuse kui ka läbipaistmatuse all. Tema sõnul pole eelarvest aru saamine ainult riigikogu saadikute probleem, vaid mure on laiem.

«Eesti inimestel on õigus palju üksikasjalikumalt teada, kuidas nende maksuraha kasutatakse. Eelarvet, aga ka laiemalt kogu eelarveprotsessi tuleb palju selgemaks ja hoomatavamaks muuta,» rõhutas Saar.

Kuna eelarve eelnõu alles jõudis riigikogu liikmeteni, siis töö selle detailide ja kihistustega alles algab. «Vara on veel valitsust heade asjade eest kiita, kuna pole teada, mille või kelle arvelt need juurdekasvud tulevad ehk kes kaotab ja kes võidab,» märkis sotsiaaldemokraatide esimees.

«Inetu kurioosiumina toon välja selle, et ajal, kui valitsus vähendab eelarvepositsiooni puudujääki 400 miljoni euro võrra, jätkus ministritel südant kärpida laste huvihariduse rahastust 4 miljoni euro võrra. Laste ja hariduse arvelt kärpimine on kurjast,» pahandas Saar.

Eelarve üheks suuremaks valukohaks on tema sõnul õpetajate palk. Valitsuse pakutav palgalisa on tema hinnangul ebapiisav. «Vaatamata alampalga seitsmeprotsendilisele tõusule teeb õpetaja töötasu võrdluses Eesti keskmise palgaga, mis praegu hoogsalt tõuseb, vähikäiku. See tähendab, et õpetajate põud meie koolides süveneb, see tähendab hariduse kvaliteedi langust,» rääkis Saar.

Saare kinnitusel seisavad sotsiaaldemokraadid algavates eelarvedebattides ka õppejõudude, päästjate, politseinike ja kultuuritöötajate suurema palgatõusu eest. «Me ei lepi sellega, et eelarve ei tegele piisavalt elektri hinnatõusu ohjamisega ega omastehooldajate ja pikaajalise hoolduse murede lahendamisega,» lausus ta.

Sotsiaaldemokraatide esimees tõdes, et segadus valitseb ka niinimetatud katuserahadega. «Kui teatud summade toel on vähegi võimalik tasakaalustada Eestis valitsevat suurt regionaalset ebavõrdsust, siis me kätt ette ei pane,» lausus ta, ent lisas, et eelduseks on raha jagamine läbipaistvalt ja kindlate reeglite alusel.

Valitsus kiitis neljapäeval heaks ja andis riigikogule menetlemiseks järgmise aasta riigieelarve. Eelarve tulude maht on 13,13 miljardit eurot, kulude maht 13,64 miljardit ning investeeringute maht 716 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles