Eesti Energia sai kohtuvõidu keskkonnakaitsjate üle (11)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Eesti Energia põlevkiviõlitehas.
Eesti Energia põlevkiviõlitehas. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Riigikohus teatas reedel, et ei võta arutusele noorte keskkonnakaitsjate kaebust, mis nõudis uue põlevkiviõlitehase ehituse kohest peatamist.

Noorte keskkonnakaitsjate liikumine Fridays for Future (MTÜ Loodusvõlu) peatas Eesti Energia õlitehase ehituse tänavu mais, mil Tartu ringkonnakohus otsustas, et esmase õiguskaitse korras tuleb ehitusluba peatada.

Eesti Energia vaidlustas selle otsuse ning Tartu ringkonnakohus tühistas reedel, 16. juulil esialgse õiguskaitse korras määratud ehituskeelu. Keskkonnakaitsjad viisid asja riigikohtusse, mis leidis aga, et asja arutamiseks kõrgeimas kohtus pole põhjust.

Otsuse tegid riigikohtunikud Heiki Loot, Ivo Pilving ja Viive Ligi.

Noorte keskkonnakaitsjate põhivaidlus ehitusloa üle jätkub aga Tartu ringkonnakohtus. Esimeses astmes nad kaotasid.

Riigikohtu loakogu otsus annab paraku ka indikatsiooni kogu kohtuvaidluse tulemuse üle. Kui ehitustegevust, mis praegu käib täie hooga ja millesse Eesti Energia on juba panustanud kümneid miljoneid, pole mõtet kohe peatada, siis järelikult pole ka hiljem mõtet tühistada ehistusluba.

Vaidluse sisuks on, kas uus õlitehas rikub Natura 2000 ala. Põhiliselt käib jutt Mustajõe loodusalast.

Hoolimata sellst, et juuli algul oli ehitusluba tühistatud, tasus Eesti Energia samal ajal kümnete miljonite eurode eest makseid õlitehase seadmete tarnijatele. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles