Lauri Läänemets: kvoodirahaga saaks vähendada elektriarveid kolmandiku võrra (1)

PM Majandus
Copy
Riigikogu liige Lauri Läänemets.
Riigikogu liige Lauri Läänemets. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe Lauri Läänemetsa hinnangul on Keit Pentus-Rosimannuse ettepanek doteerida CO2 kvoodiraha arvelt elektrihinna tõusu ettevõtjatele vale lahendus, sest ei aita Eesti peresid.

Nende ettepanekul võimaldaks suurem tulu kvoodimüügist loobuda hoopis ajutiselt taastuvenergia tasude maksmisest ja vähendaks nii perede kui ettevõtete elektriarveid. Kvoodimüügi rahaga aga jätkaks riik taastuvenergia toetuste maksmist energiatootjatele.

Lisaks taastuvenergia tasude kinnimaksmisele CO2 raha eest peaks valitsus valmistama ette eelnõud, millega ajutiselt vähendame elektriaktsiisi ja elektrilt makstavat käibemaksu.

Lauri Läänemets, SDE parlamendisaadik

Keskmisest Eesti pere elektriarvest moodustab kolmandiku elektri tootmine, kolmandiku võrgutasud ja kolmanda kolmandiku maksud – elektriaktsiis, käibemaks ja taastuvenergia tasud. Kuna Euroopas on elektri hind oluliselt tõusnud, siis Eesti teenib selle pealt 200 miljonit eurot CO2 kvoodiraha rohkem. Kuna elekter on kallimaks läinud ka Eestis, siis järgmisel aastal maksavad siinsed elektritarbijad 100 miljonit eurot rohkem ka käibemaksu.

«Samal ajal kui elektriarvete tõus ohustab paljude perede toimetulekut, teenib riik kallinenud elektri pealt kokku 300 miljonit eurot lisatulu,» märkis Läänemets. «Valitsus plaanib selle rahaga maksta tagasi laene ning toetada ettevõtjaid. Sisuliselt on tegemist aga inimeste suurema maksustamisega ja kui seda selliselt plaanitud ei ole, siis tuleb selle raha eest perede toimetulekut toetada.»

Valitsuse hoovad elektrihinna langetamiseks ongi peamiselt maksud. «Lisaks taastuvenergia tasude kinnimaksmisele CO2 raha eest peaks valitsus valmistama ette eelnõud, millega ajutiselt vähendame elektriaktsiisi ja elektrilt makstavat käibemaksu. Saaksime selliselt kolmandiku võrra väiksemad elektriarved,» ütles Lauri Läänemets.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles