Iduettevõtjate lemmikvaldkond on äritarkvara ja -teenused

BNS
Copy
Wise'i logo
Wise'i logo Foto: Dado Ruvic/Scanpix

222 iduettevõtet ehk ligi 20 protsenti Startup Estonia andmebaasi iduettevõtetest tegutseb äritarkvara ja -teenuste valdkonnas, teisel kohal on finantstehnoologia valdkond, kus tegutseb 158 iduettevõtet ehk 13 protsenti kõikidest idusektori ettevõtetest.

«See on ka mõistetav, sest just tarkvara ja -teenuste valdkonnast on pärit Eesti globaalsed edulood, kust on välja kasvanud terve põlvkond uusi iduettevõtjaid. Globaalses konkurentsis püsimiseks tuleb riigil Startup Estonial ja idusektori kogukonnal panustada senisest enam teaduspõhisuse väärtustamisse,» ütles Startup Estonia juht Eve Peeterson.

Äritarkvara ja -teenuste valdkonna iduettevõtted maksid aasta esimese kuue kuuga kokku 6,6 miljonit eurot tööjõumakse ning nende kogukäive moodustas 46,7 miljonit eurot.

Valdkonna ettevõtted andsid tööd 799 inimesele ning olid ka idusektori keskmisest paremad palgamaksjad, makstes brutotasuna keskmiselt 2788 eurot kuus – see on 4 protsenti enam, kui idusektori keskmine tasu.

Valdkonna suurimad tööandjad on Scoro, Linnworks ja Testlio, vastavalt 87, 79 ja 60 töötajaga.

Suurimad tööjõumaksude maksjad selle aasta esimesel poolaastal olid Scoro 900 000 euroga ja Testlio 800 000 euroga. Suurima käibega ettevõtted olid Viseven 9,6 miljoni euroga, JxBrowser 5 miljoni euroga ja Scoro 4,6 miljoni euroga.

Finantstehnoloogia valdkonnas tasuti esimese poolaastaga kokku 17,2 miljonit eurot tööjõumakse ja kogukäive oli 70,9 miljonit eurot. Töötajaid oli finantstehnoloogia valdkonna iduettevõtetes 1947 ja nende keskmine brutotasu moodustas 2767 eurot kuus.

Suurimad tööandjad olid teise kvartali lõpu seisuga 1079 töötajaga Wise, 149 töötajaga Paxful ja 132 töötajaga Monese. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid aasta esimese kuue kuuga samuti Wise, Paxful ja Monese, kes maksid vastavalt 7,6 miljonit eurot, 2,7 miljonit eurot ja 1,3 miljonit eurot tööjõumakse. Suurima käibega ettevõtted olid 10,8 miljoni euroga 3Commas, 13,7 miljoni euroga Paxful ja 11 miljoni euroga Crezu.

Lõpptarbijale suunatud toodete ja teenuste valdkonnas tegutseb 10 protsenti Eesti iduettevõtetest ehk 127 idufirmat kogukäibega 9,5 miljonit eurot. Valdkonna ettevõtetes töötas teise kvartali lõpu seisuga 393 inimest, kellele maksti brutotasuna keskmiselt 1652 eurot kuus. Tööjõumakse on tasutud kokku 0,8 miljonit eurot.

Valdkonna suurim tööandja on 229 töötajaga Swappie, kuid suurima käibe tegija oli selle aasta esimesel poolaastal 3,1 miljoni euroga Huum.

Startup Estonia avaldatud statistika aluseks on iduettevõtete ning maksu- ja tolliameti ja statistikaameti andmed. Startup Estonia programmi viib ellu KredEx, programmi teaduskiirendi tegevusi viib ellu SmartCap. Programmi rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles