Eesti Energia hindab Liivi lahe meretuulepargi keskkonnamõjusid

BNS
Copy
Eesti Energia tahab Liivi lahe tuulepargi valmis saada enne 2030. aastat.
Eesti Energia tahab Liivi lahe tuulepargi valmis saada enne 2030. aastat. Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS

Eesti Energia alustab Liivi lahe avameretuulepargi elluviimiseks keskkonnamõjude hindamisega, mille viib läbi Skepast&Puhkim OÜ; keskkonnamõju hindamise aruanne valmib eelduslikult 2024. aastal.

Energiakontsern soovib seejures, et Liivi lahe meretuulepark valmiks veel enne 2030. aastat. Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnul toodaks Liivi lahe tuulepark valmides 4 teravatt-tundi roheenergiat aastas, mis kataks kuni poole Eesti aastasest elektritarbimisest.

See aitab tema sõnul märkimisväärselt langetada ka aasta keskmist elektri hinda ning kiirendada Eesti üleminekut ka teistele uuenduslikele tehnoloogiatele ja energia salvestamise võimalustele, nagu näiteks vesinik, teatas Eesti Energia.

«Eesti ja tegelikult kogu Baltikum vajab kiiresti uusi taastuvenergia tootmisvõimsusi, et leevendada elektridefitsiiti ja minna samas kiiremini üle täielikult taastuvelektrile. Avameretuulepargi eelis on suur tootmismaht ja paremad tuuleolud. Keskkonnamõju hindamine annab vastused, kas ja kuidas seda väga vajalikku investeeringut puhtamasse tulevikku kõige vähem elukeskkonda mõjutaval moel ellu viia,» selgitas Vals.

Keskkonnamõju hindamise käigus viiakse läbi keskkonnauuringud, et hinnata kavandatava tegevusega kaasnevaid võimalikke olulisi keskkonnamõjusid ja kumulatiivseid mõjusid ning esitatakse tuulepargi ehitusega kaasneva olulise negatiivse keskkonnamõju vältimiseks ja leevendamiseks kavandatud meetmed.

Eesti Energia ja Skepast&Puhkimi jaoks on seadnud põhimõtteks teha kõigis tööde etappides tihedat koostööd kohalike omavalitsuste ning ekspertidega. Järgmise sammuna tutvustavadki ettevõtted keskkonnamõju hindamisega seotud detaile tuulepargi naabruses asuvate kohalike omavalitsuse esindajatele Kihnus ja Häädemeestel.

Eesti Energia alustas Liivi lahe tuulepargi planeerimist 2009. aastal ning aja jooksul on juba teostatud esmased tuule mõõtmised, merepõhja-, jää- ja linnustiku uuringud. 2012. aastal käivitati Pärnu merealaplaneering, mis kehtestati 2017. aastal. Liivi lahe meretuulepark on seejuures Eestis ainus, millel on kehtiv merealaplaneering.

2019. aasta detsembris algatas valitsus ka hoonestusloa menetluse. Loa saamise olulisim komponent ongi keskkonnamõjude hindamise läbiviimine. Selleks koostatud programmi koostamisel kaasas Eesti Energia ka tuulepargiga piirnevad kohalikud omavalitsused. Programmile andis lõpliku heakskiidu keskkonnaministeerium 2021. aasta aprillis.

Tuuleenergeetika, sealhulgas meretuule arendusprojektide elluviimine toetab Eesti Energia kontserni strateegiat liikuda järk-järgult üle süsinikuneutraalse elektri tootmisele. Ettevõte on veendunud, et taastuvatest allikatest toodetud elektri kasutamine erinevates majandussektorites on kiireim tee süsinikujalajälje vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles