Eesti tööstustoodang kasvas augustis 4 protsenti

BNS
Copy
Aquaphori veepuhastusfiltrite tehas Narva tööstuspargis.
Aquaphori veepuhastusfiltrite tehas Narva tööstuspargis. Foto: Tairo Lutter

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted augustis 4 protsenti rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus.

Toodang suurenes töötlevas tööstuses 9 protsenti, kuid vähenes mäetööstuses 28 protsenti ja energeetikas 16 protsenti, teatas statistikaamet.

Tootmine suurenes enamikel töötleva tööstuse tegevusaladel. Suurema osatähtsusega tööstusharudest kasvas 8,7 protsendiga puidu töötlemine ja 21,7 protsendiga metalltoodete, 15,6 protsendiga elektriseadmete ning 18 protsendiga ehitusmaterjalide tootmine.

Mahud jäid eelmise aastaga samale tasemele toiduainetööstuses, vähenesid aga 14,9 protsendiga elektroonikaseadmete tootmises ja 10,7 protsendiga keemiatööstuses.

Energeetika valdkonnas vähenes elektri tootmine koguseliselt megavatt-tundides võrreldes eelmise aasta augustiga 21 protsenti, samas suurenes soojuse tootmine 3 protsenti.

Statistikaameti analüütik Helle Bunderi sõnul kasvas eelmise aasta sama kuuga võrreldes elektri import ja selle tõttu vähenes kodumaine tootmine. «Langus tuli eelkõige põlevkivielektri arvelt. Eelmise aasta august oli energeetikas ka kõige tugevama kasvuga kuu, mis tähendab, et elektritootmisel oli kõrge võrdlusbaas,» märkis Bunder.

Töötleva tööstuse toodangust 66 protsenti müüdi välisturule, ekspordi osatähtsus oli suurim farmaatsia ning arvutite ja elektroonikaseadmete tootmises. Korrigeerimata andmetel kasvas toodangu müük ekspordiks võrreldes mulluse augustiga 11 protsenti ja müük siseturule 24 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles