Transnistrias kamandab Šerif

Copy
Šerifi kaubamaja Transnistria pealinnas Tiraspolis Ukraina piiri lähedal.  
Šerifi kaubamaja Transnistria pealinnas Tiraspolis Ukraina piiri lähedal.  Foto: SERGEI GAPON

Tänavuses Meistrite liigas on üllatav uustulnuk: jalgpalliklubi Tiraspoli Šerif, mis kuulub samanimelisele, kahtlase rahaga rajatud ettevõttele Euroopa vaeseima riigi Moldova venemeelses separatistlikus enklaavis. Klubi on võitnud oma kaks esimest alagrupimängu, alistades üleeile 2:1 legendaarse Madridi Reali.

Nõndanimetatud riik, mis igatseb tagasi nõukogude minevikku ja mille administratiivkeskuses Tiraspolis seisab endiselt suur Lenini kuju, lõi Moldovast lahku pärast lühikest kodusõda 1990ndate algul. 30 aastat hiljem pole oma piirivalve, sõjaväe, valuuta ning sirbi ja vasaraga lipuga Transnistria piirkond leidnud rahvusvahelist tunnustust, kuid seda hoiavad ülal tasuta maagaas ja umbes 1500 sõdurit Venemaalt.

Sisuliselt juhib piirkonda aga haldusfirma Šerif, mille logol on viieharuline šerifitäht. Endisele nõukogude miilitsale Viktor Gušanile kuuluv konglomeraat omab ärisid bränditehasest ja kalamarjafarmist supermarketi- ning tanklakettideni – ja ka Euroopas laineid löövat jalgpalliklubi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles