Maailma toiduhinnad võivad tõusta, kuna Hiina seisab silmitsi halva saagiga

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Sojaoad.
Sojaoad. Foto: China Stringer Network

Hiinat ootab ees raske saagikoristushooaeg, kuna tõsine energiakriis kahjustab tootmise kasvuväljavaateid, mis võib vallandada uue tõusu maailma põllumajandus- ja toiduhindades, vahendab Bloomberg.

Sügisene saagikoristus maailma ühes suurimas põllumajandustootjas on käimas just siis, kui Hiina majandus seisab silmitsi energiapuudusega tööstuskeskustes, mis ähvardab majanduskasvu aeglustada. Kõige rohkem on kannatanud sellised kirdeosas asuvad provintsid, nagu Jilin, Liaoning ja Heilongjiang, kus kasvatatakse umbes pool Hiina maisist ja sojaubadest.

Kriisi tõttu on Hiinal tänavu raskusi põllukultuuride käitlemisega alates maisist kuni soja, maapähklite ja puuvillani, sest mõnel tehasel paluti elektri säästmiseks tootmine peatada või seda kärpida. Eelmisel aastal importis riik rekordiliselt palju põllumajandustooteid, kuna ei suutnud neid ise toota, mis viis hinnad ja  sealhulgas ülemaailmsed toiduhinnad mitme aasta kõrgeimale tasemele.

Riik peab tagama piisava energiavarustuse, et õigustada hea saagi ootusi. «Energiavarustus mõjutab põllumajandustoodete pakkumist ja hindu, mis omakorda mõjutab riigi majandust ja inimeste toimetulekut,» ütles Hiina riigimeedia ettevõte Futures Daily.

Mõned ettevõtted on ostnud varugeneraatoreid pikemaajaliste elektrikatkestuste puhuks, teatas Futures Daily, viidates kaupmeestele ja tootjatele. Elektrit on vaja saagi kuivatamiseks, mis on oluline protsess enne ladustamist ja müüki. Maisi- ja maapähklivarude kvaliteet võib halveneda, kui neid ei töödelda õigeaegselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles