Hiina pumpab majandusse miljardeid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Hiina Rahvapanga peakontor Pekingis.
Hiina Rahvapanga peakontor Pekingis. Foto: Wu Hong

Hiina keskpank süstis üheksandat päeva järjest sularaha oma finantssüsteemi, et rahuldada hooajalist nõudlust sularaha järele, vahendab Bloomberg.

Hiina Rahvapank pumpas oma finantssüsteemi 100 miljardit jüaani (13,4 miljardit eurot) sularaha 14-päevaste pöördrepo-tehingutega, mille tulemuseks oli 40 miljardi jüaani suurune netosüst. Selle sammu eesmärk võis olla ka Hiina Evergrande Groupi võlakriisi tõttu tekkinud ärevuse leevendamine.

Hiina poliitikud võtavad meetmeid, et tagada piisav likviidsus enne kvartali lõpus toimuvaid regulatiivseid kontrolle ja oktoobri alguses toimuvat ühe nädala pikkust puhkust. Spekuleeritakse ka sellega, et Hiina Rahvapank võib veel kord vähendada kohustusliku reservi määra, et toetada majandust ja säilitada süsteemis piisavalt sularaha.

Eeldatavasti leevendab süst ka hirmu Evergrande'i võlaprobleemidest tuleneva probleemi leviku ees. Püüdes ohjeldada kinnisvaraarendaja hädade tagajärgi, on Hiina sekkunud, et osta Evergrande'ile osalus raskustes olevas piirkondlikus pangas.

Spekulatsioonid lõdvendamise kohta tulevad pärast seda, kui hiljutised andmed näitasid, et maailma suuruselt teise majanduse kasvutempo on aeglustumas. Pinget lisab elektrikriis ja Goldman Sachsi majandusteadlased on nende seas, kes on vähendanud oma selle aasta majanduskasvu prognoosi.

Keskpank on alates 17. septembrist lisanud avaturuoperatsioonide kaudu kokku 750 miljardit jüaani. Kui turud 8. oktoobril taas avanevad, lisandub 340 miljardit jüaani 14-päevastest pöördrepo-tehingutest. Oktoobri jooksul lõpeb ka 500 miljardi jüaani suurune keskmise tähtajaga laenuvõimalus.

Pankadevahelise rahastamise kulud langesid pärast rahasüsti 43 baaspunkti võrra 1,48 protsendini, mis on madalaim tase alates maist. Seitsmepäevane tagasiostumäär, mis katab nädalapikkuse pausi, tõusis 36 baaspunkti, 2,55 protsendini ehk tasemele, mis oli viimati juuni lõpus.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles