Raport: juudiasundustega on seotud 670 Euroopa firmat

Copy
Käimasolevad ehitustööd Ramat Shlomo juudi asulas, mis asub Iisraeli poolt annekteeritud Jeruusalemma idasektoris.
Käimasolevad ehitustööd Ramat Shlomo juudi asulas, mis asub Iisraeli poolt annekteeritud Jeruusalemma idasektoris. Foto: AHMAD GHARABLI

Üle 670 Euroopa finantsasutusel on sidemeid firmadega, mis on seotud Iisraeli asundustega okupeeritud Läänekaldal, selgus kolmapäeval vabaühenduste raportist.

Raportis, mille koostasid 25 Palestiina ja Euroopa organisatsiooni, kutsuti ettevõtteid peatama investeeringuid ja rahavoogu asundustesse, mis on rahvusvahelise õiguse järgi ebaseaduslikud.

Uuringus leiti, et asundustega oli perioodil 2018 kuni 2021 mai otseselt või kaudselt seotud 218 miljardi euro väärtuses tehinguid, sealhulgas laenud või aktsia- ja võlakirjaostud, mis hõlmasid Euroopa firmasid, nagu BNP Paribas ja Deutsche Bank.

Läänekalda ja Ida-Jeruusalemma asundustes elab üle 600 000 juudi ning üle kolme miljoni palestiinlase.

Asundustes tegutsevad mitmed Iisraeli suurfirmad, sealhulgas pangad, nagu Leumi ja Hapoalim, aga ka telekomi- ja internetifirmad ja kaubandusketid.

Vabaühenduste koalitsiooni Don't Buy Into Occupation uuringust selgus, et paljud Euroopa firmad on asundustega ka seotud, kuna neile kuulub osalus mitte-Iisraeli firmades, näiteks masinahiius Caterpillar, mille toodangut asundustes kasutatakse.

Uuringu autorid teatasid, et sellistel Euroopa firmadel on «kohustus tagada, et nad ei ole seotud rahvusvahelise õiguse rikkumise või rahvusvaheliste kuritegudega».

ÜRO inimõiguste büroo avaldas läinud aastal nimekirja 112 firmast, mis juudiasundustes tegutsevad, nende seas Airbnb, Expedia ja TripAdvisor.

Nimekiri koostati vastusena ÜRO Inimõiguste Nõukogu resolutsioonile, kus nõuti andmebaasi firmadest, mis on Palestiina alade okupeerimisest tulu teeninud.

Iisrael mõistis nimekirja koostamise hukka, samas kui palestiinlased kiitsid seda.

Iisrael kritiseeris ka Ameerika jäätisefirma Ben & Jerry's juulikuist otsust lõpetada oma kaupade müük okupeeritud Palestiina aladel.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles