AirBalticu juht: paari aasta pärast on firma aktsiad börsil

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
AirBaltic tegevjuht Martin Gauss
AirBaltic tegevjuht Martin Gauss Foto: Sander Ilvest

Läti riikliku lennufirma AirBaltic aktsiad on mõne aasta pärast börsil noteeritud, kinnitas lennufirma juht Martin Gauss eile Läti televisiooni hommikuprogrammis.

Läti valitsus otsustas 17. augustil suurendada lennufirma kapitali 90 miljoni euroga, kuid selle peab veel heaks kiitma Euroopa Komisjon.

Gaussi sõnul on rahapaigutust tarvis, et lennufirma suudaks Covid-19 pandeemia mõjudega hakkama saada ning see raha tuleb 5-7 aasta jooksul tagasi maksta. Seetõttu plaanitakse AirBalticu aktsiad börsil noteerida ning aktsiate avalik emissioon (IPO) võib toimuda 2023. või 2024.aastal.

AirBalticu esimese poolaasta käive oli 49,963 miljonit eurot. Seda on 41,6 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal. Lennufirma kahjum vähenes kolm korda 61,515 miljoni euroni.

Gauss märkis, et lennufirma olukord järk-järgult paraneb ning sel aatal on lennufirma vedanud juba miljon reisijat.

«Tunnelis paistab valgus, lennundus on saavutanud juba 60 protsenti 2019. aasta mahust ning edaspidi läheb ainult paremaks,» lausus Gauss.

2020. aasta augustis lisas Läti valitsus ettevõtte aktsiakapitali 250 miljonit eurot, et aidata lennufirmal kriis üle elada.

Lennufirma käive oli eelmisel aastal 142,6 miljonit eurot ehk 72 protsenti vähem kui aasta varem. Air Balticu kahjum suurenes aga 29 korda, 264,6 miljoni euroni. Vaatamata karmidele lennupiirangutele vedas lennufirma eelmisel aastal 1,34 miljonit reisijat.

Läti riigile kuulub 96,14% lennufirma aktsiakapitalist. Ülejäänud 3,86% kuulub Lars Thueseni firmale Aircraft Leasing 1 SIA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles