Yellen: USA valitsusel võib 18. oktoobriks raha otsa saada

Copy
USA rahandusminister Janet Yellen.
USA rahandusminister Janet Yellen. Foto: Kevin Dietsch

USA riigikassa ammendab võimalused valitsust rahastada tõenäoliselt 18. oktoobriks, kui kongress ei kiida heaks föderaalse võlalae tõstmist, hoiatas teisipäeval rahandusminister Janet Yellen.

 

«Pärast seda kuupäeva jäävad riigikassale väga piiratud ressursid, mis ammenduvad kiiresti. Pole selge, kas me suudame pärast seda kuupäeva kõigi riigi kohustuste täitmist jätkata,» lausus Yellen.

Senati vabariiklased on võlalae tõstmisele või peatamisele jäärapäiselt vastu, ehkki nõudsid sama partei endise presidendi Donald Trumpi valitsusajal.

Esmaspäeval lükatati tagasi demokraatide ettepanek võlalagi 14 kuuks peatada ja võtta vastu ajutine eelarve.

Esindajatekoda kiitis läinud nädalal heaks meetme, mis peaks valitsuse töös hoidma 3. detsembrini, kuni käib arutelu suure 10-aastase sotsiaalhoolekande paketi üle. Senat ei ole eelnõud veel arutusele võtnud.

Võlalae tõstmiseta ei saa valitsus maksta riigitöötajatele palka ega pensioni, samuti ei saa teenindada riigi võlga.

Yellen hoiatas, et heakskiitu on vaja kiiremas korras, kuna selle viimasele hetkele jätmine ähvardab kahjustada äri- ja tarbijausaldust, tõsta laenukulusid ja mõjutada Ühendriikide krediidireitingut.

«Suutmatus kärmelt tegutseda võib viia ka märkimisväärsete häireteni finantsturgudel, kuna suurenenud ebakindlus võib süvendada volatiilsust ja vähendada investorite usaldust,» lausus ta.

Võlalae tõstmine ei tähenda kulutuste suurendamist, vaid lubab rahandusministeeriumil rahastada projekte, mille kongress on juba heaks kiitnud.

Senati vabariiklaste liider Mitch McConnell on kasutanud võlalage relvana president Joe Bideni kulutamisplaanide vastu.

Trumpi ajal peatati võlalagi parteideülese leppe alusel kaheks aastaks. Toona ütles McConnell, et selle mitte tegemine oleks katastroof.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles