Analüütikud avaldasid peamised kõrgest gaasihinnast võitjad (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Eurostati andmeil tarbiti Eestis tänavu augustist novmbrini pea 40 protsenti vähem maagaasi kui 2017.–2021. aastate samal ajal. Pilt on illustreeriv.
Eurostati andmeil tarbiti Eestis tänavu augustist novmbrini pea 40 protsenti vähem maagaasi kui 2017.–2021. aastate samal ajal. Pilt on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Norra ja Venemaa on suured Euroopa gaasi hinnarallist võitjad, sest nad lõikavad hinnakõikumisest kasu, kuna Euroopa Liit sundis gaasitootjad aastaid tagasi pikaajalistest lepingutest loobuma, kirjutab Reuters allikatele analüüsile ning andmetele tuginedes.

Euroopa gaasihinnad on sel aastal kerkinud 300%, sest nõudlus on Covid-19 pandeemia taandumisega hüppeliselt kasvanud. Hinnatõus tuli kakas aastat pärast seda, kui Euroopa liit gaasituru liberaalsemaks muutis, suundudes rohkem lühiajalistele, paindlikele turuhinnaga lepingutele.

See samm lubas tarneid laiendada ja praegu on valikus ka USA ja Katari gaas. See tähendas ka, e Peamised tarnijad, Venemaa Gazprom ja Norra Equinor, kes kokku katavad 60% Euroopa vajadustest, loobusid pikaajalistest lepingutest.

Paindlikumad tingimused olid Euroopa tarbijatele kasuks, kui rohkem tarnijaid tähendas ka madalamaid hindu. Kuid täna anna see tagasilöögi: mitmed Suurbritannia energiamüüad on pidanud tegevuse lõpetama ning tarbijad seisavad silmitsi kõrgete talviste küttehindadega.

Et turul toimuvaga paremini kohaneda, on nii Equinor kui Gazprom kauplemissüsteemi käima pannudning suudavad kõikuval turul oma tulusid suurendada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles