Amet vaeb ikka Eleringi elektri võrgutasude tõstmise taotlust

Copy
Eleringi võrk.
Eleringi võrk. Foto: Ints Kalnins

Eesti elektri ja gaasi süsteemihaldur Elering saatis tänavu 15. märtsil konkurentsiametile elektri ülekande võrguteenuse hinnataotluse, soovides võrguteenuse hinda tõsta keskmiselt 7,9 protsenti, konkurentsiameti menetlus aga veel kestab.

Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster ütles BNSile, et praegu pole ka selge, millal menetlus võiks lõppeda. Rohkem ei soovinud riigifirma menetlust praegu kommenteerida. Ka majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) ootab enne hinnangu andmist ära konkurentsiameti seisukoha.

MKMi avalike suhete nõunik Kadri Laube ütles BNSile, et taotlus võib menetluse käigus veel muutuda, samuti on lahtine muudatuse jõustumisaeg. «Konkurentsiameti kui sõltumatu hinnaregulaatori menetlusprotsessid ongi loodud selleks, et teada saada, kas taotletav hinnamuutus on põhjendatud,» rõhutas ta.

Postimees kirjutas mais, et Elering saatis konkurentsiametile elektri ülekande võrguteenuse hinnataotluse 15. märtsil ja soovis võrguteenuse hinda tõsta keskmiselt 7,9 protsenti. Ühtlasi soovib Elering rakendada kahetariifset süsteemi, mille osas konkurentsiamet viis läbi avaliku konsultatsiooni.

Toona kinnitas konkurentisameti kommunikatsioonijuht Maarja Uulits, et tegemist on keerulise menetlusega ja ametil on vähemalt kuus kuud aega seisukoha kujundamiseks.

Märtsis konkurentsiametile esitatud taotluses soovis Elering võrgutasu tõsta järgmiselt:

Eleringi võrgutasude  tõstmise taotlus.
Eleringi võrgutasude  tõstmise taotlus. Foto: konkurentsiamet

Tänavu mais selgitas Elering, et ettevõte soovib üle minna uuele hinnastuktuurile, mis lisaks elektri edastamise tasule arvestab ka võimsus- ja asukohapõhist tasu. «See vajadus tuleneb energiasüsteemi struktuuri kiirest muutumisest, mille tulemusena kannab ülekandevõrk senise energia transportija asemel suuremat varustuskindluse tagaja rolli,» selgitas ettevõtte kommunikatsioonispetsialist Kätlin Klemmer toona.

Klemmeri sõnul alustas Elering võrgutasude struktuuri muutmise vajaduse tutvustamisega 2018. aastal, edastades turuosalistele arvamuse avaldamiseks tüüptingimused ning selgitades vajadust ning ajakava. Ettevõtte esindaja tõi välja, et viimati muutus Eleringi võrguteenuse hind 2017. aastal, mil võrgutasu vähendati. Hinda langetati ka 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles