Eesti jõudis Euroopa Komisjoniga miljardise taastekava osas kokkuleppeni (5)

BNS
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus Foto: Tairo Lutter

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul lõpetas Eesti delegatsioon pühapäeval läbirääkimised ligi miljardi euro suuruse taastekava üle, jõudes Euroopa Komisjoniga sisulise kokkuleppeni.

Minister kirjutas sotsiaalmeedias, et kokkuleppe järgi määratakse kogusummast 221 miljonit eurot ettevõtete rohepöördeks. Sealhulgas on 100 miljoni eurone niinimetatud rohefond uuenduslike ja ressursse säästvate tehnoloogiate arendamiseks ning 50 miljonit eurot keskkonnasõbraliku vesiniku terviklahenduse toetamiseks.

Veel 200 miljonit eurot läheb taastekavast ettevõtete protsesside digitaliseerimiseks ja automatiseerimiseks, et tõsta tootlikkust.

Tallinna haigla projekteerimiseks ja ehitamiseks on ministri sõnul läbirääkimiste tulemusel kasutada 280 miljonit eurot.

Säästva liikuvusega seotud raudtee- ja trammiliikluse investeeringutest tõi rahandusminister välja 26 miljonit eurot Tallinna Vanasadama trammiliini ehituseks ning 31 miljonit eurot Rail Balticu ühisterminali ehituseks.

Lisaks on määratud 47 miljonit eurot hoonete energiasäästlikumaks muutmiseks ning 45 miljonit eurot keskkonnasäästlike energialahenduste loomiseks.

Valitsus kinnitas Eesti kava Euroopa Liidu taaste- ja vastupidavusrahastu (RRF) vahendite kasutamiseks tänavu juunis. Kinnitatud kava nägi järgnevateks aastateks ette 982,5 miljoni euro suunamist digi- ja rohepöördesse ning tervishoidu ja sotsiaalkaitsesse.

Pärast kava kinnitamist valitsuses alustas rahandusministeerium selle alusel Euroopa Komisjoniga ametlikke läbirääkimisi, misjärel annab Euroopa Komisjon kavale oma hinnangu ja esitab selle Euroopa Liidu Nõukogule kinnitamiseks.

Kui suure rahastuse Eesti taaste- ja vastupidavusrahastust täpselt saab, selgub lõplikult 2022. aasta juunis, kui Euroopa Komisjon arvutab värskete sisemajanduse kogutoodangu andmete alusel kõigi liikmesriikide lõpliku toetusmahu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles