Rail Balticu valmimine lükkub kümnendi lõppu (15)

Carl-Robert Puhm
Copy
Sellise rongiga sõideti Tallinnast Vilniusesse tänavu. Kümnendi lõpus peaks rongireisijad Leedu pealinna viima aga kaks korda kiirem Rail Balticu rong.
Sellise rongiga sõideti Tallinnast Vilniusesse tänavu. Kümnendi lõpus peaks rongireisijad Leedu pealinna viima aga kaks korda kiirem Rail Balticu rong. Foto: Foto: Rauno Liivand/Eesti Raudtee

Kui Baltimaade transpordiministrid, raudtee-ettevõtete juhid ja teised tippametnikud möödunud nädalal ühiselt Tallinnast rongiga Vilniusesse sõitsid, võttis see koos pausidega üle 12 tunni. Kui järgmine kord Rail Balticu avamisel sama teekond ette võetakse, peaks kohale jõutama kolme tunni ja 38 minutiga. Paraku ei juhtu see lähiaastatel, sest alguses 2026. aastaks valmima pidanud raudteele ei jõua rongid enne kümnendi lõppu.

See on ka viimane daatum, kuhu megaprojekt nihutada, sest 2030. aastaks peab Euroopa transpordivõrk TENT-T valmis olema.

«2026. aasta on seni olnud meie enda eesmärk, Euroopa tasandil pole see kivisse raiutud olnud. Nüüd on aga kahjuks selge, et see ajakava pole enam võimalik. Ühelt poolt ei jõua seda tehniliselt ja ehituslikult teostada, teisalt pole kogu projekti rahastamine kaetud,» sõnab Rail Baltic Estonia juhatuse esimees Tõnu Grünberg.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles