Sotsialiste kartvad Saksa rikkad viivad enne valimisi raha Šveitsi (5)

PM Majandus
Copy
Kümned rikkad Saksa pered on uurinud, kuidas saaks asuda elama mõnda Zürichi järve äärsesse madalate maksudega eeslinna.
Kümned rikkad Saksa pered on uurinud, kuidas saaks asuda elama mõnda Zürichi järve äärsesse madalate maksudega eeslinna. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Pankurid ja maksujuristid räägivad, et homsete valimiste tulemusi kartes on Saksa miljonärid oma vara Šveitsi viinud, vahendas Reuters.

Mõne arvamusküsitluse järgi on Saksa vasaktsentristlike sotsiaaldemokraatide ja paremtsentristlike kristlike demokraatide vahe mõõtmisvea piires, teiste järgi on sotsiaaldemokraadid ees. Kui võimule tulevad sotsiaaldemokraadid koos vasakäärmusliku parteiga Die Linke ja keskkonnasõbralike rohelistega, siis võib aktuaalseks muutuda varamaks ja pärimismaksu tõstmine.

«Ülirikastele on see tulipunane märk,» ütles Saksa maksujurist, kes tegutseb ulatuslikult ka Šveitsis. «Ettevõtlikud perekonnad on äärmiselt mures.»

Rahvusvaheliste Arvelduste Panga andmeil kasvasid Saksa majapidamiste ja ettevõtete hoiused Šveitsis tänavu esimeses kvartalis peaaegu viie miljardi euro võrra 37,5 miljardi euro peale. See näitaja ei sisalda aktsiaid, võlakirju ega finantstooteid. Värskemaid andmeid veel pole, kuid asjatundjate sõnul on väljavool jätkunud.

Raha liikumine näitab, kui palju rikkaid inimesi peab endiselt Šveitsi heaks kohaks, kuhu vara viia, kuigi riik on püüdnud muuta oma miljardäride turvasadama mainet. Paljast raha pangaarvele ülekandmisest aga ei piisa, kui Saksamaa peaks otsustama hakata välisvara maksustama – Šveits nimelt ei varja enam oma pangakundede andmeid võõrriikide maksuametite eest. Ühe kohaliku poliitiku sõnul on kümned rikkad Saksa pered uurinud võimalusi, kuidas saaks asuda elama mõnda Žürichi järve ääres paiknevasse madala maksukoormusega eeslinna.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles