Kanada kohtunik vabastas Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou (2)

Copy
Huawei finantsjuht Meng Wanzhou.
Huawei finantsjuht Meng Wanzhou. Foto: Jesse Winter / Reuters / Scanpix

Kanada kohtunik lõpetas reedel väljaandmisprotseduurid Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou suhtes ja andis korralduse tema kautsjonitingimused tühistada, mis tähendab tema vabastamist ja ligi kolm aastat kestnud õigussaaga lõppemist.

Briti Columbia ülemkohtu kohtuniku Justice Heather Holmesi otsus järgnes Mengi ja USA prokuröride kokkuleppele, millega Hiina telekomihiiu asutaja tütar pääseb pettusesüüdistustest.

49-aastane Meng võib nüüd naasta Hiinasse, seda esimest korda alates tema kinnivõtmisest 1. detsembril 2018 Vancouveri rahvusvahelises lennujaamas.

Kanada ametnikud saavad nüüd loota, et Mengi vabastamine aitab kaasa kahe kanadalase, ärimees Michael Spavori ja endise diplomaadi Michael Kovrigi vabastamisele Hiinas. Nad võeti spionaažis süüdistatuna kinni mõned päevad pärast Mengi vahistamist.

Mõlema üle algas tänavu märtsis kohus ja Spavorile mõisteti augustis 11-aastane vanglakaristus. Kovrigi osas pole otsust tehtud.

Lääs süüdistas nende juhtumite puhul Hiinat «pantvangidiplomaatias».

«Ma soovin väljendada oma siirast tänu Hiina saatkonnale Kanadas nende pideva toetuse eest,» ütles Meng ajakirjanikele Vancouveri kohtus.

«Viimased kolm aastat on mu elu olnud pahupidi. See oli häiriv aeg mulle kui emale, abikaasale ja firmajuhile,» lisas ta, märkides, et juhtunu andis ka hinnalise kogemuse.

USA süüdistas Mengi pettuses, millega kompanii rikkus Iraanile kehtestatud sanktsioone.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles