Kivisüsi on Euroopas jälle moes, püstitades 13 aasta rekordi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Kivisüsi
Kivisüsi Foto: SHANNON STAPLETON

Euroopa järgmise aasta kivisöe tarned tõusid kõrgeimale tasemele alates 2008. aastast, kuna elektrijaamade nõudlus on suur ja varud on väikesed, vahendab Bloomberg.

Amsterdami, Rotterdami ja Antwerpeni söe hind tõusis 2,6 protsendi võrra 137 dollarini tonni kohta. Maagaasi kallinemine sunnib Euroopa energiaettevõtteid jätkuvalt kasutama kivisütt, samal ajal kui selle kauba eksport Austraaliast, Lõuna-Aafrikast ja Colombiast on endiselt raskendatud, mis suurendab Venemaa madala tarne mõju.

«Varude tase kogu Euroopas on madal ja nagu gaasiturul, on ka Venemaalt pärit kivisöe tarned viimasel ajal vähenenud,» ütles kauplemiskontsern Energi Danmark oma teates.

Gaasi võrdlushinnad on tänavu tarnekitsikuse tingimustes rohkem kui kolmekordistunud. Kuna Euroopa energiakriis venib, hakkavad ka järgmise aasta marginaalid soosima söeküttel töötavat elektrienergiat, mis sunnib kommunaalettevõtteid varusid taastama.

Euroopa aastane kivisöehind tõusis 2008. aasta suvel üle 200 dollari tonni kohta, peale mida nägi see langust.

Euroopa elektri hinnad on püstitanud tänavu mitmeid rekordeid. Eesti elektri börsihind küündis eelmise nädala kolmapäeval ehk 15. septembril koguni 160,36 euroni.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles