Bolt: parem regulatsioon tooks rohkem juhte ja langetaks hindu

BNS
Copy
Bolt auto
Bolt auto Foto: Sille Annuk

Transpordiplatvorm Bolt leiab tipptunni sõidujagamise teenuse hinnatõusu silmas pidades, et parem regulatsioon tooks sõitma rohkem juhte, kes suurendaksid pakkumist ja muudaksid hinnad sõitjate jaoks soodsamaks.

Bolti sõiduteenuse juht Eestis Eva Liisa Rikkas rääkis BNS-ile, et praegune regulatsioon ei soosi tipptunni nõudluse leevendamist, sest juhid ei saa väikeses mahus Bolti platvormil teenust osutada.

Nimelt peab juht, kes soovib sõidujagamise teenust osutada, taotlema enda sõiduvahendile sõidukikaarti. «See on täpselt sedavõrd aja- ja rahakulukas künnis, et heidutada neid, kes sooviksid teha ainult neli või viis sõitu nädalas – näiteks oma igapäevatöö kõrvalt või ajal, kui laps on hoius või trennis,» ütles Rikkas, kelle hinnangul tasuks kaaluda sõidukikaardi nõude leevendamist.

Praegune suurem nõudlus ja seeläbi kõrgem teenuse hind tähendab juhtidele rekordilist teenistust. Rikkase sõnul on nii Eestis kui ka mujal Euroopas nõudlus sõidujagamise teenuse järele hüppeliselt kasvanud, suurem nõudlus tähendab aga omakorda teenuse kõrgemat hinda. 

«Bolt tegutseb vaba turu tingimustes. Kui kasvab nõudlus, peab kasvama ka pakkumine. Kui üha rohkem inimesi tahab sõiduteenust kasutada, peab olema rohkem juhte, kes neile seda teenust osutavad. Seda just tipptundide ajal, kui inimesed liiguvad kõige rohkem,» rõhutas Rikkas.

Bolti süsteem jälgib automaatselt piirkondi, kus nõudlus on suurem kui pakkumine ning vajadusel rakendub hinnakordaja, mis suunab juhid suurema nõudlusega aladesse. See aitab tema sõnul juhte jagada erinevate linnaosade vahel nii, et iga piirkonna keskmine ooteaeg paraneb ja kliendid saavad kiiremini auto. Kui autode pakkumine jõuab nõudlusele järele, langevad hinnad taas automaatselt baastariifi tasemele.

Rikkase sõnul on dünaamilise hinnastamise kõige suurem kasutegur tarbija jaoks see, et kliendid saavad auto alati, kui neil seda vaja on. «Tõsi, tipptundidel on hinnad kallimad, aga see garanteerib, et rohkem juhte tuleb konkreetsesse piirkonda ja teenuse kättesaadavus paraneb,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles