Föderaalreserv valmistub stiimuleid vähendama

Postimees
Copy
Jerome Powell.
Jerome Powell. Foto: Pool New

USA keskpanga Föderaalreservi hinnangul võib varsti olla käes aeg majanduse stiimulite vähendamiseks, kuigi taastumine on aeglustunud seoses koroonaviirusesse nakatumiste arvu tõusuga.

«Majandus on paranenud sedavõrd, et keskpank võib aeglustada oma igakuist võlakirjade ostmise tempot, kui edusammud jätkuvad ootuspäraselt,» seisis keskpanga avatud turu komisjoni teadaandes.

Sel nädalal toimunud koosolekul jättis komisjon rahapoliitika muutmata, kuid uue prognoosi järgi ootavad keskpankurid järgmisel aastal intressimäära tõusu. Sellega tõuseks USA keskpanga intressimäär esimest korda pärast pandeemia puhkemist nullist kõrgemale.

Vaatlejad ja ka osa keskpanga juhtkonna liikmeid muretseb, et majanduse stimuleerimine võib hinnatõusu kiirendada. Föderaalreservi esimees Jerome Powell tunnistas, et inflatsioon võib jääda oodatust kõrgemaks, kuna pärast paljude ettevõtete tegevuse peatamist mullu on tekkinud raskusi nii tarnete kui ka tööjõuga. Samas on majanduses umbes viis miljonit töökohta vähem kui enne pandeemia puhkemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles