CO2 kvoodid on sattunud spekulantide meelevalda (1)

Merike Lees
Copy
VKG juhatuse esimehe Ahti Asmanni hinnangul ei ole muutunud majanduskeskkonnas tsemenditehase.ehitamine enam võimalik ega vajalik.
VKG juhatuse esimehe Ahti Asmanni hinnangul ei ole muutunud majanduskeskkonnas tsemenditehase.ehitamine enam võimalik ega vajalik. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Poliitikute suutmatus adekvaatselt hinnata oma otsuste mõju CO2 kvooditurule ja kolmandate riikide spekulantide aktiivsus kvootide kokkuostmisel on üks kvootide hinnatõusu põhjus, ütles Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Ahti Asmann.

Kvooditurgu ei saa kontrollida, seal määrab hinna nõudmine ja pakkumine, ütles Asmann. «Teisalt on kogu raamistik poliitikute loodud ja nende otsustest mõjutatud ning praegu on näha turu reageering sellele. Poliitikud ei ole suutnud adekvaatselt hinnata oma otsuste mõju sellele, kuidas turg käitub,» märkis ta.

Turustabiilsuse reserv peaks kvoote turule juurde suunama, kui kvoodi hind kerkib mitmekordseks. Süsteemi algusajal oli hind 7 eurot tunnist, aasta tagasi 24 eurot, täna juba 60 eurot. Aastane tõus on 2,4-kordne, kuid reserve käiku pole lastud, nentis Asmann.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles