FI: Eesti inimestel on pea miljardi eest võlgu kohtutäiturite käes

BNS
Copy
Lisaks kohtutäiturite käes olevatele võlgadele on veel sellised võlad, mille sissenõudmistega tegelevad ettevõtted ja asutused ise või inkassoettevõtted.
Lisaks kohtutäiturite käes olevatele võlgadele on veel sellised võlad, mille sissenõudmistega tegelevad ettevõtted ja asutused ise või inkassoettevõtted. Foto: Michael Longmire/ Unsplash

Finantsinspektsiooni (FI) andmetel küündivad kohtutäituritele antud võlad möödunud aasta seisuga pea miljardi euroni ning sellele lisanduvad muud võlad, millega tegeleb sissenõudja või mis on antud inkassoettevõtetele lahendamiseks.

Vastavalt sotsiaalministeeriumi täitemenetluse võlgnike analüüsile on möödunud aasta märtsi seisuga Eestis 412 782 võlga antud kohtutäiturile lahendamiseks, teatas FI.

Sotsiaalministeeriumi analüüsi ja statistika osakonna juhataja Hede Sinisaare sõnul on eestlaste võlakoorem üsna suur. «Kokku oli uuringus kõigi nõuete summa 811,1 miljonit eurot. Enim on võlgnike seas inimesi, kelle võlg jääb vahemikku 1001–5000 eurot,» märkis Sinisaar.

Maksehäired pea 100 000 inimesel

Lisaks kohtutäiturite käes olevatele võlgadele on veel sellised võlad, mille sissenõudmistega tegelevad ettevõtted ja asutused ise või inkassoettevõtted. Julianus Inkasso hinnangul on maksehäireid möödunud aasta seisuga pea sajal tuhandel inimesel kokku ligi 265 miljonit eurot.

Inbanki riskijuhi Marko Variku sõnul püüab pank alati inimesega tekkinud võlgnevuse osas jõuda kokkuleppeni ning koostada maksegraafik. Tema sõnul on nõude võõrandamine sissenõudmisele spetsialiseerinud ettevõtetele viimane kasutusele võetav meede.

Võlanõustaja Evelyn Eichhorsti sõnul tunnevad inimesed piinlikkust, kui nad on võlgu ega suuda seda tagasi maksta.

«Kõigil tuleb elus ette ootamatusi, kuid siis tulebki spetsialisti käest abi paluda ja võlgade osas plaan koostada,» märkis Eichhorst ja lisas, et spetsialistid pankades ning võlanõustajad ei näe selliseid muresid esmakordselt ning nende ülesandeks ongi välja pakkuda lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles