Aab: tulevased aktsiisitõusud tuleb detailselt ja pikalt paika panna

BNS
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab. 
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Remo Tõnismäe

Riigihalduse minister Jaak Aabi sõnul lükkab valitsus kütuste ja elektri aktsiisitõusud edasi ning sealjuures on tema sõnul vajalik tulevased aktsiisitõusud pikemajaliselt detailselt paika panna, et ettevõtjad oskaksid nendega arvestada; järske ja kiireid aktiisitõuse ei tohiks ministri sõnul mitte mingil juhul teha.

Aab rääkis BNS-ile, et valitsus on suures plaanis tuleva aasta riigieelarve tähtsamates otsustes kokkulepped saavutanud, kolmapäeva pärastlõunal kinnitatakse need ka kabinetinõupidamisel ja tutvustatakse avalikkusele neljapäeval valitsuse pressikonverentsil.

Seejärel vaatavad eelarve eelnõu põhjalikult üle ka rahandusministeeriumi ja teiste ministeeriumite vastavad ametnikud. Aab rõhutas, et eelarves peab olema kõik korrektne ning tuleb vältida varasemate aastate vigasid.

Aktsiisitõusude edasi lükkamisega loodab riigihalduse ministri sõnul valitsus ohjeldada hinnatõusu. Lisaks sellele aitab tema sõnul hinnatõusuga toime tulla õpetajate, päästjate, politseinike, kultuuri- ja sotsiaaltöötajate palgatõus.

See, kui suur palgatõus tuleb, on tema sõnul lõppkokkuvõttes ministeeriumide otsustada. Ühtlasi rõhutas ta, et kui näiteks ministeeriumi palgafond peaks tõusma 6 protsenti, siis ei tähenda see, seda, et palgatõus ametikohal tuleb samuti 6 protsenti. Palgatõus võib tulla isegi veel suurem, see on aga juba vastava ministeeriumi otsustada.

Aab lisas ka, et bürokraatia arvelt on endiselt võimalik kokkuhoidu leida.

Valitsus peab esitama riigieelarve eelnõu riigikogule hiljemalt kolm kuud enne uue eelarveaasta algust ehk septembri lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles