Kallas: eelarvetasakaalu saavutamiseks tuleb keerulisi otsuseid teha (10)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas annab eelarve täna parlamendile üle.
Peaminister Kaja Kallas annab eelarve täna parlamendile üle. Foto: Tairo Lutter

Peaminister Kaja Kallas (RE) märkis majanduskonverentsil Äriplaan 2022, et Eesti eelarvepuudujääk on läinud väga sügavaks ning eelarvetasakaalu saavutamiseks tuleb teha märkimisväärseid kärpeid, tõsta makse ja vähendada investeeringuid.

«Oleme asunud libedale puudujääkide kasvatamise teele. Kriisi ajal oligi vaja kulutusi teha ja mitmed otsused olidki ainuõiged, nagu töötasu hüvitamine enim puudutatud valdkondades. Samas poleks see auk pidanud kunagi nii sügavaks minema, kui see praegu on. Isegi enne kriisi oli eelarve juba miinuse poole tüürimas,» möönis peaminister.

Kallase sõnul tuleb hakata liikuma jõukohase tempoga eelarvetasakaalu suunas. «Varem või hiljem tuleb selleks tõsta makse, sest eelarveauk on sügav. Viimase viie aasta jooksul on riigi kulud kasvanud 47 protsenti! Riigi sissetulekud pole isegi ligilähedale nii palju kasvanud,» lausus Kallas.

Kallase hinnangul on jooksvate kulude vähendamine väga keeruline ja ta tõi näitena orkestrid. «Nii kui sa leiad ühe kulutuse, siis öeldakse, et kas siis selle jaoks enam raha ei olegi. Kusagilt tuleb raha leida. Investeeringute edasilükkamine on ka teatud majandusharudes vajalik,» märkis ta.

Peaminister võttis kokku, et praegune parem majanduslik olukord võimaldab läbi viia konservatiivsemat rahapoliitikat. Küll aga ootavad riiki ees mõned suuremad kulutused, millest pääsu pole.

«Viimase nelja aasta jooksul pole investeeritud e-riigi vundamenti, sinna tuleb raha suunata. Paraneb ka tervishoiusüsteemi rahastamine, eelkõige suunatakse raha Ida-Virumaa tervishoidu.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles