Grüne Fee kurgid olid korduskontrolli ajal puhtad

BNS
Copy
Grüne Fee Eesti tegevjuht Raivo Külasepp kasvatab praegu kurke 2,5 hektaril.
Grüne Fee Eesti tegevjuht Raivo Külasepp kasvatab praegu kurke 2,5 hektaril. Foto: Margus Ansu

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) tegi 13. septembril ette teatamata taimekaitsevahendite kasutamise kontrolli ettevõttesse AS Grüne Fee Eesti, kus ükski võetud proov taimekaitsevahendite jääke ei sisaldanud.

PTA taimekaitse ja väetiste osakonna juhataja Eva Lindi sõnul vaadati kontrolli käigus põhjalikult üle nii kasvuhooned, hoiuruumid kui ka arvestuse pidamine, teatas amet. Ettevõtte tootmisest võimalike taimekaitsevahendi jääkide määramiseks võeti kolm kontrollproovi.

«Lehtsalati proov võeti juhusliku valiku alusel pakkimisliinilt, kuhu saabusid salatid otse kasvuhoonest enne pakendamist,» ütles Lind ja lisas, et kurgist võeti samuti juhusliku valiku alusel kaks kontrollproovi. «Üks proov võeti laoruumist, kiletatud ja pakitud toodangust, mis läheb turustamisele ning teine kasvuhoones kasvavatest kurkidest, mis lähevad koristamisele mõne päeva pärast.» 

Kontrolli käigus PTA rikkumisi ei tuvastanud. 

Kontrolli juures viibinud ettevõtte esindaja Raivo Külasepa sõnul ei ole eelmisest kontrollist alates taimekaitsevahendeid kasutatud ning taimekaitsega seonduvast tegevusest on kõrvaldatud agronoom, kellelt PTA võttis ära taimekaitsetunnistuse.

Kurgikasvataja jääb teravdatud tähelepanu alla

30. märtsil võttis PTA ametnik jaemüügis Luunja kurgist proovi. Labor tuvastas proovist pümetrosiini jäägi ning jäljed imidaklopriidi ja penkonasooli kasutamisest. Leitud jäägid olid tasemel, mis ei ohustanud inimeste tervist ega keskkonda.

Kurgikasvataja Grüne Fee Eesti vabandas seetõttu kõikide tarbijate ees ja kinnitas, et Luunja kurkide kasvatamisel kasutati Eestis keelatud aineid inimliku eksituse tõttu.

PTA kinnitusel jääb nii Luunja kurkide kasvataja Grüne Fee Eesti kui ka ettevõtte agronoom edaspidi järelevalve teravdatud tähelepanu alla.

PTA tuletab taimekaitsevahendite soetamisel meelde, et Eestis tohib kasutada ainult neid vahendeid, mis on Eesti taimekaitsevahendite registris. Registrisse kandmisel on hinnatud vahendi ohutust inimesele ja keskkonnale. Kuna naaberriikides on keskkonnatingimused erinevad, ei tohi seal müüdavaid taimekaitsevahendeid Eesti tingimustes kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles