OECD langetas maailmamajanduse kasvuprognoosi

Copy
OECD hoiatas maailmamajanduse ebaühtlase taastumise eest.
OECD hoiatas maailmamajanduse ebaühtlase taastumise eest. Foto: ROSLAN RAHMAN

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) hoiatas teisipäeval maailmamajanduse ebaühtlase taastumise eest ning langetas maailma tänavuse majanduskasvu prognoosi, tõstes samas Euroopa oma.

 

Maailmamajandus on saanud tänavu hoogu ergutusmeetmetest, koroonaviiruse vastasest vaktsineerimisest ja majandusharude taasavamisest, märkis OECD.

«Taastumine on endiselt äärmiselt ebaühtlane ja riigiti rabavalt erilaadsete tulemustega,» leiti ühenduse raportis majanduse väljavaate kohta.

Globaalne sisemajanduse kogutoodang (SKT) on ületanud pandeemia-eelse taseme ning peaks tõusma tänavu mullusega võrreldes 5,7 protsenti. Seda on 0,1 protsendi võrra vähem kui prognoositi mais.

Järgmiseks aastaks prognoositi 4,5-protsendist kasvu.

Ühendriikide kasvuprognoos langetati 6,9 protsendilt kuuele protsendile. USA kongressi eelarvekomisjon ennustab 6,7-protsendist kasvu.

Euroala kasvuprognoosi tõsteti protsendi võrra 5,3 protsendini, ehkki väljavaade on riigiti erinev. Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania kasv peaks tulema senioodatust suurem, Saksamaa oma aga kasinam.

Samuti tõsteti Argentina, Brasiilia, Mehhiko, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Lõuna-Korea ja Türgi väljavaadet. Austraalia, Ühendkuningriigi, Jaapani ja Venemaa oma langetati.

Hiinale ennustati endiselt 8,5-protsendist majanduskasvu.

OECD märkis, et viiruse delta tüvi on avaldanud kõrge vaktsineerituse tasemega riikidele võrdlemisi leebet mõju, kuid mujal on see majanduse taastumise tempot pärssinud ja survet tarneahelatele ning hindadele tõstnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles