Tere piimatööstus kaotab piimatoodetelt märgistuse «kõlblik kuni»

PM Tervis
Copy
Tere piim.
Tere piim. Foto: Raigo Pajula/Scanpix

Tere piimatööstus kaotab alates septembrist ära enamikelt piimatoodetelt märgistuse «kõlblik kuni» ning asendab selle «parim enne» märgistusega. 

Toiduraiskamise vähendamiseks ette võetud muudatuste tõttu saab nüüd ka «parim enne» tähtajani jõudnud piimatooteid Toidupangale annetada.

«Jälgime maailma trende ning suurtel turgudel toimuvat – toiduraiskamine mängib kliima muutuste põhjustes aina suuremat rolli ning selle vähendamiseks on mindud üle uuele märgistusele nii Inglismaal kui Skandinaavias,» sõnas Nordic Milk OÜ kestliku arengu juht Katrin Tamm.

«Ka Euroopa Liidu poolt on tulnud samasisuline soovitus ning koostöös maaeluministeeriumiga ning põllumajandus- ja toiduametiga soovime ka meie sellise murrangu Eestis läbi viia,» lisas Tamm. 

Piimatöösturi sõnul ei muutu märgistused pakenditel päeva pealt ning nõuavad omajagu aega, et neid sisse viia.

««Kõlblik kuni» märgistus on sisult eksitav, sest paljud inimesed viskavad toitu minema ainult seda kuupäeva vaadates. Julgustame tarbijaid tähtajast üle läinud tooteid enne prügikasti viskamist proovima ja nuusutama. Viimasel ajal on palju räägitud toidupakenditest, kuid suurim keskkonnakoormus raisatud toidu näol on siiski just pakendi sisul,» lausus Katrin Tamm.

2021. aastal valminud SEI (Stockholm Environment Institute) uuringust selgus, et Eesti toiduainetööstuses, toitlustuses, kaubanduses ja kodumajapidamistes tekib ligi 167 000 tonni toidujäätmeid aastas.

Kõige rohkem ehk 41 protsenti raisatud toidust tekib kodumajapidamistes. See teeb kokku 34 000 tonni. Piimatooted moodustavad sellest 13 protsenti ehk 4400 tonni. Aastas tekib Eestis inimese kohta toidukadu 26 kg, mis on võrreldes 2014. aastaga kasvanud 33 protsenti.

«Säileaja lõpu faasis ei ole piimatooted tervisele ohtlikud ning õigetel tingimustel hoituna kõlbavad söömiseks märgistusest kauem. Hea nipp piimatoodete paremaks säilitamiseks on teha seda külmkapi tagumises osas, kus temperatuur on ühtlasem, mitte näiteks ukse küljes,» lisas Tamm.

«Kõlblik kuni» toodet ei tohi peale kuupäeva kukkumist tarvitada, isegi kui see tundub nuusutades või maitstes tavapärane – sellise märgistusega toidus hakkavad kuupäeva kukkumisel peale riknemisprotsessid ning toote söömine võib inimesele tekitada palju ebamugavust.

«Piima puhul see nii ei ole – piim on pastöriseeritud ning sellepärast ka ohtlikke baktereid seal sees ei ole. «Parim enne» märgistus annab võimaluse inimesele peale kuupäeva möödumist toodet visuaalselt kontrollida, nuusutada ja maitsta, et kas kõlbab süüa. Kindlasti tuleb alati veenduda enne söömist, ega piimatootele ei ole juurde tulnud ebameeldivat lõhna või maitset, mis viitab sellele, et see on riknenud,» lisas Katrin Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles