SDE algatas eelnõu tarbijate taastuvenergiatasust vabastamiseks

BNS
Copy
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Madis Veltman

Sotsiaaldemokraadid algatasid esmaspäeval riigikogus kaks elektri hinna alandamisele suunatud eelnõu, millest esimene tühistab järgmise aasta kevadesse kavandatud elektriaktsiisi enam kui neljakordse suurenemise ja teine vabastab järgmisel aastal tarbijad täielikult taastuvenergiatasust.

«Elektrihindade mitmekordistumine väga lühikese aja jooksul on pannud löögi alla nii kodutarbijad kui ka ettevõtted. Riik ei saa praegu käed rüpes istuda, vaid peab kaitsma Eesti tarbijat ja majandust. Börsihinda riik reguleerida ei saa, ent ta saab omalt poolt mõjutada neid elektrihinna komponente, mis on riigi kontrolli all. Eeskätt on nendeks elektriaktsiis ja taastuvenergiatasu,» ütles sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Jevgeni Ossinovski.

Erakonna esimees Indrek Saar andis riigikogu menetlusse seaduseelnõu, mis jätab ära elektriaktsiisi 4,47-kordse kasvu, mis on kavandatud jõustuma 2022. aasta 1. maist.

Sotsid teevad valitsusele ettepaneku hüvitada Eleringile täies mahus järgmise aasta taastuvenergiatoetuste summa, mille tulemusena vabanevad tarbijad taastuvenergiatasu maksmisest.

«Meie eesmärgiks on pidurdada elektri hinna lubamatut kasvu. Rekordiliselt kõrge elektri hind koormab praegu inimesi. Samal ajal on valitsus saatnud riigikokku mitu ettepanekut, mis elektri hinda veelgi kergitavad. Riigikogu võimuses on seadusandlust muuta ja hinnatõusu oluliselt pehmendada,» ütles Saar.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu jätab elektri aktsiisimäära tänasele tasemele, mis on kehtinud alates 2020. aasta 30. aprillist. Ehk siis tuleva aasta maist rakendub ühele megavatt-tunnile elektrienergiale jätkuvalt üks euro aktsiisi.

Paketi teine eelnõu vabastab Eesti inimesed järgmisel aastal taastuvenergiatasust. Sotsiaaldemokraadid teevad valitsusele ettepaneku hüvitada Eleringile täies mahus järgmise aasta taastuvenergiatoetuste summa, mille tulemusena vabanevad tarbijad taastuvenergiatasu maksmisest täielikult.

Eelnõu üle andnud Ossinovski sõnul peab riik võtma taastuvenergiatoetuste maksmise koormuse riigieelarve kanda. «Kõrge hind suurendab oluliselt riigieelarve tulusid. Oluliselt kasvab nii käibemaksutulu kui ka kvooditulu, kokku enam kui 200 miljoni euro ulatuses,» põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles