Elering: Nord Stream 2 hinnamõju Eestile on esialgu kaudne

BNS
Copy
Nord Stream 2 keevitustööd.
Nord Stream 2 keevitustööd. Foto: Axel Schmidt/Nord Stream 2/Scanpix Baltcis

Eesti elektri ja gaasi süsteemihalduri Elering hinnangul on Nord Stream 2 hinnamõju Eestile esialgu, kuni Leedu-Poola gaasiühenduse valmimiseni, kaudne ning sõltub regiooni turuosaliste gaasitarne lepingutest.

Nord Stream 2 võimaldab gaasi transiiti Venemaalt Saksamaale. Eleringi energiaturu osakonna juhataja Erkki Sapp ütles BNSile, et kui lepingute hinnad on seotud Kesk-Euroopa gaasibörsidega, siis mõjutab see ka Eesti hindu.

«Kuna gaasi nõudlus on Euroopas ning mujal maailmas suur ja sellest tulenevalt kõrged ka gaasi hinnad, siis täiendav tarnekanal võib Euroopa gaasi hinda mõjutada,» märkis Sapp.

Eesti Energia pressiesindaja Priit Luts ütles BNSile, et praegu pole alust arvata, et Nord Stream 2 käiku andmine mõjutab kuidagi Balti gaasituru olukorda. «Samas me ei tea täpselt, mis põhimõtetest lähtudes Nord Stream 2 opereerima hakatakse, kas see suurendab edaspidi Vene gaasi tarneid Euroopasse ja kuidas see võiks mõjutada turgusid,» tõdes Luts.

Vene energiafirma Gazprom teatas 10. septembril, et gaasitoru Nord Stream 2 ehitus Venemaalt Saksamaale on lõpule jõudnud. Saksa järelevalvajad peavad tarnete käivitamisele veel heakskiidu andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles