Paljassaare Kalatööstus kasvatas käivet ja vähendas kahjumit

BNS
Copy
Paljassaare Kalatööstuse toodang
Paljassaare Kalatööstuse toodang Foto: Liis Treimann

Möödunud aastal suurenes Paljassaare Kalatööstus ASi käive 12 protsenti 21,3 miljoni euroni ning ettevõtte kahjum vähenes 2019. aasta 1,54 miljonilt eurolt 597 900 eurole.

Müügitulust suurem osa – 19,8 miljonit eurot – teeniti Leedus ning pea 1,6 miljonit eurot müügist väljapoole Euroopa Liidu riike, peamiselt Venemaale ja Ukrainasse. Eestis teeniti müügitulu 1800 eurot, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Aasta varem oli Leedu turu osakaal kogukäibest enam kui poole väiksem: sealt teeniti 9,3 miljonit eurot. Eestisse müüdi 2019. aastal 8,3 miljoni euro eest kaupa ning väljapoole Euroopa Liitu pisut vähem kui 1,4 miljoni euro eest.

Kalatööstus realiseeris 2020. aastal tunamullusega võrreldes samas suurusjärgus valmistoodangut, kokku 11 389 tonni. Sellest moodustasid paneeritud ja sügavkülmutatud kala-, surimi ja köögiviljatooteid 8947 tonni ja pitsad ning pannkoogid 2442 tonni. Kogu toodang realiseeritakse grupisisestele distributsiooniettevõtetele.

Ettevõtte tegutses möödunud aasta lõpu seisuga negatiivse käibe- ja omakapitali tingimustes, kuid juhatuse sõnul on emaettevõte kinnitanud valmidust kindlustada ettevõtte likviidsus, maksevõime ning tegevuse jätkuvus.

Selleks, et viia omakapital vastavusse äriseadustiku nõuetega, müüdi tänavu juunis pea 5,1 miljoni euro eest Paljassare Kalatööstuse investeering tütarettevõttesse Viciunai Balticus OÜ emaettevõtjale Viciunu Grupe UAB.

Covid-19 ei avaldanud juhtkonna sõnul olulist negatiivset mõju 2020. aasta finantsnäitajatele. Müük hotellide, restoranide ja toitlustuse (horeca) ärisegmenti kahanes, kuid puudujääk asendati suurema ekspordi osakaaluga.

2020. aastal sai Paljassaare Kalatööstus emaettevõttelt lühiajalist laenu 2,3 miljonit eurot, mille eesmärk on investeeringud põhivarasse.

Aastalõpu seisuga oli ettevõtte keskmine töötajate arv 149 töötajat, ühe võrra vähem kui 2019. aastal. Töötasu koos töötuskindlustus- ja sotsiaalmaksudega ulatus üle 4,1 miljoni euro (aasta varem 3,9 miljonit eurot). Ettevõtte nõukogule tasusid ei arvestatud, juhatuse tasu oli 91 000 eurot

Jätkati ka renditööjõu kasutamist. Vajadustest lähtudes värvati aktiivsemalt töötajaid Ukrainast otse, ilma vahendajateta, kuid koostööd tehakse ka ühe kindla tööjõurendi partneriga.

Paljassaare Kalatööstus AS asutati 1993. aastal. Alates 2017. aastast kuulub ettevõte täielikult Leedu UAB Viciunu Grupe kontserni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles