Uuring: töötajate vananedes võtavad robotid rohkem töökohti üle

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Siasuni poolt toodetud robotkäsi 2021. aasta Pekingi Rahvusvahelisel Robotikonverentsil.
Siasuni poolt toodetud robotkäsi 2021. aasta Pekingi Rahvusvahelisel Robotikonverentsil. Foto: Tingshu Wang

Selgub, et robotid hõivavad töökohti kõige kiiremini seal, kus inimtöötajad vananevad kõige kiiremini, vahendab Reuters.

See on uue uuringu järeldus, milles vaadeldi 60 riigi demograafilisi ja tööstusharu andmeid ning leiti tugev seos vananeva tööjõu, mida määratletakse 56-aastaste ja vanemate töötajate suhtarvuna võrreldes 21–55-aastaste töötajatega, ja robotite kasutamise vahel, keskendudes eelkõige tööstuskeskkonnale.

Uuring näitas, et ainuüksi vanus moodustab 35 protsenti erinevustest riikide vahel robotite kasutuselevõtu osas, kusjuures need riigid, kus on vanemad töötajad, võtavad masinad palju suurema tõenäosusega kasutusele.

«Vananemine on suur osa robotite kasutuselevõtust,» ütles Massachusettsi tehnoloogiainstituudi majandusteadlane Daron Acemoglu, kes viis uuringu läbi koos Pascual Restrepoga Bostoni ülikoolist.

Teadusuuring on kooskõlas pikaajalise suundumusega, et sellised riigid nagu Lõuna-Korea ja Saksamaa, kes on mõlemad väga kiiresti vananeva tööjõuga riigid, kuuluvad samuti maailma kiireimate robotite kasutuselevõtjate hulka, võttes aluseks robotite arvu ühe inimtöötaja kohta.

«USA-l on suur tehnoloogiline eelis mitmes valdkonnas, sealhulgas tarkvara ja tehisintellekti osas,» ütles Acemoglu. «Kuid robotite osas on Saksamaa, Jaapan ja hiljuti Lõuna-Korea edasiarenenumad.» Acemoglu sõnul asuvad maailma viieteistkümnest suurimast robootikafirmast seitse Jaapanis ja seitse Saksamaal.

Uurijad leidsid sarnase mustri USA majanduses. Linnapiirkondades, kus on vanem tööjõud, võeti robotid pärast 1990. aastat samuti suurel määral kasutusele.

Uuringus uuriti 700 USA metropoli ja kasutati robotite «integreerijate» ehk tööstusrobotite paigaldamisele ja hooldamisele spetsialiseerunud ettevõtete arvu kohaliku robootikatööstuse aktiivsuse näitajana. Nad leidsid, et kohaliku elanikkonna vananemise 10 protsendipunkti suurune kasv tõi kaasa 6,45 protsendipunkti suuruse kasvu nende ettevõtete olemasolus.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles