ÜK lihatööstus hoiatab, et CO2-puudus võib põhjustada ulatuslikke häireid toidutarnetes

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Värske liha Inglismaal asuvas lihapoes.
Värske liha Inglismaal asuvas lihapoes. Foto: Hannah Mckay

Suurbritannia lihatööstus hoiatas reedel, et eelseisev süsinikdioksiidi (CO2) puudus võib kahe nädala jooksul põhjustada ulatuslikke häireid toidutarnetes, vahendab Reuters.

Gaasi kasutatakse loomade uimastamiseks enne tapmist, toiduainete vaakumpakendamiseks, et pikendada nende säilivusaega, ning õlle, siidri ja karastusjookide gaseerimiseks. Seda on vaja ka mõnede meditsiiniliste protseduuride jaoks ning seda kasutatakse tuuma- ja pooljuhtide tööstuses.

Suurbritannia toiduainete tarneahel, mis juba niigi kannatab kaubaveoki juhtide terava puuduse ning Brexiti ja COVID-19 mõju tõttu, sõltub suurel määral väetiste tootjatest, kuna nende tootmisprotsessi kõrvalsaadusena tekib CO2. 

Kaks suurimat väetisetootjat, Norra Yara ja USA CF Industries, on aga maagaasi hinnatõusu tõttu tootmist piiranud, mis omakorda on põhjustanud CO2 varude kokkukuivamist.

Briti lihatöötlejate assotsiatsiooni (BMPA) tegevjuht Nick Allen ütles, et kui praegused gaasivarud lõppevad, peavad mõned lihatootjad lõpetama loomade vastuvõtmise ja sulgema tootmisliinid, mis viib loomad tagasi põllumajandusettevõtetesse.

Ühendkuningriigi suurim kodulinnuliha tarnija Bernard Matthews lisas, et see mõjutab jõulukalkunite tarnimist, mis traditsiooniline Briti jõuluroog. «Bernard Matthewsi kalkunite tarnimine sel jõulupühal oli juba ohus, sest ma pean leidma 1000 lisatöölist, et tarneid töödelda. Nüüd, kui CO2 varusid ei ole, jäävad jõulud ära,» ütles Bernard Matthewsi omanik Ranjit Singh Boparan Guardianile.

BMPA teeb lobitööd ettevõtlusminister Kwasi Kwartengile, et ta aitaks lühiajaliselt toetada Ühendkuningriigi CO2-tootmist.

«Me jälgime seda olukorda tähelepanelikult ja oleme regulaarselt ühenduses toidu- ja põllumajandusorganisatsioonide ning -tööstusega, et aidata neil praegust olukorda hallata,» ütles Ühendkuningriigi valitsuse esindaja.

Viimati kannatas Suurbritannia 2018. aastal suure CO2-puuduse all, mis sundis mõningaid jookide hulgimüüjaid müüki piirama.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles