Berliin hakkab suurfirmadelt ostma tuhandeid kortereid miljardite eurode eest

Copy
Berliin
Berliin Foto: FILIP SINGER

Berliini linnavalitsus teatas reedel, et ostab kahelt suurkorporatsioonilt 2,46 miljardi euro eest umbes 14 750 korterit.

Korporatsioonid Vonovia ja Deutsche Wohnen müüvad kuid kestnud läbirääkimiste järel riiklikele kinnisvarafirmadele umbes 10 protsenti oma Berliinis asuvast varast.

Riigikorterite hulk pealinnas kasvaks sellega 355 000ni ja see moodustaks umbes viiendiku kõigist Berliini üüripindadest.

Sotsiaaldemokraatide, roheliste ja vasakpoolsete koalitsioon on tahtnud juba varem riigilt erakätesse müüdud kortereid tagasi osta, kuid seni ilma suurema eduta.

Nüüd andis Berliin suurtehingust teada vaid nädal enne Saksamaa üldvalimisi ja pealinnas toimuvaid kohalikke valimisi. Samaaegselt valimistega toimub Berliinis mittesiduv referendum, kus kutsutakse sundvõõrandama suurettevõtetest üürileandjate kinnisvara.

Selle algatuse toetajad asusid linnavalitsuse reedel avalikustatud ostualgatust kritiseerima.

Varem on kohalik omavalitsus püüdnud üürihindasid vaos hoida ülempiiri seadmisega. Saksamaa kõrgeim kohus otsustas aprillis, et ülempiir, mille kohalik omavalitsus eelmisel aastal üürihindadele määras, oli põhiseadusega vastuolus ja tühine.

Vonovia aktsia langes reedel Frankfurti börsil antud teate tõttu 0,53 protsenti ja Deutsche Wohnen langes 0,42 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles