SEB: Nord Stream 2 valmimine võib elektri hinda alandada

BNS
Copy
Nord Stream 2 gaasitoru.
Nord Stream 2 gaasitoru. Foto: Maxim Shemetov

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul võib Nord Stream 2 valmimine alandada süsinikdioksiidi (CO2) emissioonilubade ja seega ka elektrienergia hinda.

«Tööd selle kallal on praktiliselt lõpetatud ja kui aasta lõpus soodne gaas Euroopa poole hakkab voolama, vähendab see söe tarbimist ja laseb seeläbi auru välja ka süsinikdioksiid kauplemissüsteemist,» kirjutab Nestor SEB nädalakommentaaris, kuid tõdeb, et gaasitoru valmimine pole Eestile välispoliitilises plaanis sugugi meeltmööda.

Kuigi Nord Stream 2 valmimine võib süsinikdioksiidi heitmelubade hinda lühiajaliselt allapoole tuua, siis pikemas vaates on analüütiku sõnul olukord pigem vastupidine.

«Suurem kivisöe kasutamine eesootaval talvel tähendab ka seda, et süsiniku õhkupaiskamise hind suureneb edaspidi veelgi. Nimelt on süsinikuemissioon aastani 2030 piiratud kindla kogusega ja tänane suur süsinikuheide tähendab, et seda enam tuleb selle arvelt kokku hoida tulevikus,» selgitab Nestor.

Vene energiafirma Gazprom teatas 10. septembril, et gaasitoru Nord Stream 2 ehitus Venemaalt Saksamaale on lõpule jõudnud. Saksa järelevalvajad peavad tarnete algusele veel heakskiidu andma.

Elektri megavatt-tund (MWh) on sel nädalal maksnud põhjamaade elektribörsil Nord Pool keskmiselt 145 eurot. Seejuures kõikus kevadel elektri megavatt-tunni hind 30-40 euro vahemikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles