Toiduamet hävitas ligi 8500 pudelit Šoti viskit

BNS
Copy
Viski.
Viski. Foto: shutterstock.com

Põllumajandus- ja toiduamet tuvastas 8479 pudelit ehk 5935,3 liitrit valmis villitud ja nõuetele mittevastavat Šoti viskit GlenAladale, alkohol hävitati.

Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) kalapüügi- ja turukorralduse osakonna juhataja Kaija Uuskami sõnul oli üks Eesti alkoholitootja valmistanud teise Eesti ettevõtte tellimusel Šoti viskit GlenAladale’i, kuid eksinud mitmete erinõuete vastu, edastas amet.

Ta selgitas, et valmistamise käigus lisati Ühendkuningriigist toodud lahtisele viski destillaadile lõhna- ja maitseaineid, suhkrut ja toiduvärvi, mida ei tohi viskile, ammugi mitte Šoti viskile piiritusjookide määruse kohaselt lisada.

Lisaks puudus tootjal Ühendkuningriigi pädeva ametiasutuse (HMRC) luba lahtise viski käitlemiseks. «Kui ka luba oleks olnud, siis tootja oleks võinud Scotch whisky' destillaati ainult veega lahjendada ja pudelitesse villida, igasuguste lisandite lisamine oleks ka loa olemasolul olnud keelatud,» ütles Uuskam.

See on keerukas juhtum ning menetlus ühe poolega ehk tellijaga veel käib. Juhtumi menetlemise käigus tegi PTA koostööd Maksu- ja Tolliametiga ning HMRC-ga. Ka saatis põllumajandus- ja toiduamet välja vastavad teated Lätile, Leedule ja Bulgaariale, kuna nende andmetel liikus mittenõuetekohase koostisega viski ka nende riikide aktsiisiladudesse.

Lahtise viski destillaadi, mis ei olnud veel villitud ja mille käitlemine ei vastanud nõuetele edasiseks käitlemiseks, andis PTA loa tingimusel, et lahtist toodet käideldakse nimetusena «piiritusjook» ning valmistoote märgistusel ei viidata Šoti viskile ega kaubamärgile GlenAladale.

Tegemist ei olnud tervisele ohtliku kaubaga, vaid kaitstud nimetuse ärakasutamise ehk pettusega ning viski valmistamisnõuete rikkumisega. Samuti puudus teatud kauba kohta jälgitavus ning mitmel poolel puudus HMRCi luba.

Viskit võivad toota kõik ettevõtted, kes peavad kinni piiritusjookide määruses sätestatud nõuetest. Kaitstud geograafilise tähisega viski käitlemiseks tuleb esmalt saada luba Ühendkuningriigi pädevalt asutuselt, destillaadile on keelatud lisada lõhna- ja maitseaineid, suhkrut, toiduvärvi ja teisi lisandeid.

«Kui mõni käitleja soovib Eestis Scotch whisky' t lahtiselt importida, segada, villida ja/või märgistada, siis peab ta selleks saama loa ka Suurbritannia pädeva ametiasutuse HM Revenue & Customsi (HMRC) käest, misjärel jääb ta nende kontrolli alla,» sõnab Uuskam. Ta rõhutab, et ka ainult lahtise šoti viski ladustajal Eestis, näiteks aktsiisilaol peab olema selleks saadud HMRCi käest luba.

Uuskam rõhutab, et enne loa saamist ei tohi käitleja Šoti ega ka Iiri viskit Eestis lahtiselt käidelda. Luba ei ole vaja juba valmis villitud toodete käitlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles