Sooman: pensioniraha voolab kinnisvarasektorist mööda

PM Majandus
Copy
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Foto: Eero Vabamägi

Erinevate uuringute järgi lubasid kuni pooled pensioniraha väljavõtjatest investeerida selle kinnisvarasse. Tegelikkus on siiski teistsugune – elektroonikapoode ummistavad teleriostjad, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et ettevõtte üle-eestiline kaetus annab võimaluse hinnata pensionireformi mõju igas Eesti piirkonnas.

«Oleme näinud väiksemaid tehinguid odavamate kinnistutega, mida finantseeritakse pensioniraha eest, vähestel juhtudel on kasutatud saadud raha eluasemelaenu esmaseks sissemakseks, kuid need on turumahtu arvestades piisakesed meres. Lõviosa rahast on leidnud tee kuskile mujale,» kommenteeris Sooman.

«Nüüdseks võib juba kindlalt konstateerida, et pensioniraha pole paljude poolt oodatud mahus kinnisvaraturule jõudnud ega jõua ka, ning sellel puudub igasugune mõju nii turu üldisele aktiivsusele kui ka hinnakujundusele.»

Soomani sõnul olid nad juba kevadel kindlad, et peost suhu elavatel inimestel, kes oma vanaduspõlve säästude kallale läksid, kinnisvaraturule asja pole.

«Eks eelmainitud erandid kinnitavad reeglit, kuid nüüdseks võib juba kindlalt konstateerida, et pensioniraha pole paljude poolt oodatud mahus kinnisvaraturule jõudnud ega jõua ka, ning sellel puudub igasugune mõju nii turu üldisele aktiivsusele kui ka hinnakujundusele,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles