EVEA: riigilõivude tõstmine on küüniline ja halvasti ajastatud

BNS
Copy
EVEA asepresident Ille Nakurt-Murumaa.
EVEA asepresident Ille Nakurt-Murumaa. Foto: Herman-Erik Isop

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) leab, et riigi plaan tõsta 50 kuni 100 protsenti kohtutoimingute ja registritoimingute riigilõivumäärasid eesmärgil vähendada kohtute koormust on küüniline ja väga halvasti ajastatud idee.

«Just praegu on paljudel ettevõtjatel ja üksikisikutel vältimatu vajadus oma õiguste kaitseks või koroonapiirangute ja -hüvitiste määramisega seotud küsimustes kohtusse pöörduda. Seda on korduvalt soovitanud ka õiguskantsler,» ütles EVEA asepresident Ille Nakurt-Murumaa pressiteates.

Assotsatsiooni hinnangul on riik delegeerinud vaktsineerimise teemaliste õiguslike küsimuste lahendamise töösuhetesse, ehk ettevõtjatele, mille puhul võib arvata, et see toob kaasa hulgaliselt kohtuvaidlusi.

«Seega on praegu riigilõivude tõstmine täiesti kohatu ning muudab õigusteadmisteta isikute, sealhulgas ettevõtjate võimaluse oma õiguste kaitseks kohtusse pöörduda veel keerulisemaks,» märkis Nakurt-Murumaa.

Kohtusse pöördumisega kaasnevad lisaks riigilõivu tasumise kohustusele ka muud kulud. Näiteks tsiviilkohtumenetluses ning suurel määral ka haldusmenetluses ja halduskohtumenetluses ei ole võimalik ilma lepingulise esindajata efektiivselt osaleda.

EVEA saatis plaanitava seaduse muutmise eelnõule oma seisukohad, mille järgi halvendab eelnõu vastuvõtmine oluliselt ettevõtluskeskkonda ning halvendab veelgi mikro- ja väikeettevõtete võimalusi oma rikutud õiguste kaitseks kohtusse pöörduda.

EVEA on seisukohal, et riigilõivud peavad olema kulupõhised ning nende tõstmine tuleks avaliku arutelu käigus põhjalikult läbi kaaluda, mitte teha seda poolsalaja, andes puudutatud isikutele kommenteerimiseks aega vaid kaks nädalat.

EVEA mõistab, et kohtute töökoormus on suur ning seda tuleb mõistlikult vähendada. Küll aga ei saa kohtuametnike hinnangud menetluse perspektiivikuse osas olla piisavaks argumendiks, et lükata kõrvale kaasamise hea tava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles