Euroopa Liit kutsub üles WTO reformile

Copy
Euroopa Komisjoni aspresident Valdis Dombrovskis.
Euroopa Komisjoni aspresident Valdis Dombrovskis. Foto: Stephanie Lecocq

Euroopa Komisjoni aspresident Valdis Dombrovskis kutsus neljapäeval üles Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reformimisele.

 

Valdis Dombrovskis ütles, et on valmis kõne alla võtma WTO vaidluste lahendamise süsteemi olulise muutmise.

Komisjoni asepresident oli Genfis WTO peakorteris visiidil ning kohtus organisatsiooni peadirektori Ngozi Okonjo-Iwealaga.

Ta esitas Euroopa Liidu prioriteedid seoses WTO tulevikuga, et need oleksid teada aegsasti enne 30. novembrist 3. detsembrini toimuvat WTO ministrite konverentsi.

Dombrovskise sõnul on kaubanduse olemus pärast organisatsiooni loomist 1995. aastal oluliselt muutunud, samal ajal kui reeglistik on samaks jäänud.

«Praegusel kujul jääb WTO kahe kõva kivi vahele. Selle läbirääkimismehhanism on halvatud. Selle vaidluste lahendamise süsteem on külmutatud,» leidis Dombrovskis.

Ta lisas, et 164-l liikmesriigil puudub ühine eesmärk ning organisatsioon vajab hädasti reformi.

Diplomaadid ja eksperdid leiavad samuti, et konsensuse alusel otsuseid tegev üleilmne kaubandusorganisatsioon on juba aastaid kinni jooksnud ega suuda suuremahulisi läbirääkimisi lõpule viia.

Endise USA presidendi Donald Trumpi administratsioon halvas organisatsiooni osaliselt sellega, et blokeeris uute kohtunike määramise.

Uus USA president Joe Biden pole seda halvatust veel lahendanud.

Dombrovskise meelest vajavad reformimist investeeringute lihtsustamise ja subsideerimise eeskirjad, sealhulgas tööstus- ja põllumajandustoetused.

Samuti leiab endine Läti peaminister, et kaubandusvaldkond peab mängima olulist rolli ka meie aja suurte väljakutsete, eeskätt tervishoiuküsimuste ja kliimamuutuse puhul.

Euroopa Liit on komisjoni asepresidendi sõnul avatud reformideks WTO vaidluste lahendamise süsteemis, et see oleks «tõhusam ja legitiimsem».

Apellatsioonikogu taaselustamine on ka Okonjo-Iweala üks peamisi prioriteete.

Samuti loodab selle aasta alguses ametisse asunud WTO juht ministrite konverentsil saavutada kokkuleppe kalastustoetuste osas, et kinnitada WTO jätkuvat võimekust keeruliste läbirääkimiste puhul tulemuseni jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles