Itaalia valmistab ette seadust, et muuta koroonapass kõigile töötajatele kohustuslikuks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Itaalia töötaja näitamas oma nn rohelist passi.
Itaalia töötaja näitamas oma nn rohelist passi. Foto: YARA NARDI

Itaalia on valmis neljapäeval kehtestama maailma ühed rangeimad koroonavastased meetmed, mis muudavad kõigile töötajatele kohustuslikuks kas tõendi vaktsineerimise, negatiivse testi või hiljutise nakkusest paranemise kohta.

Ametnike sõnul kiidab peaminister Mario Draghi ühtsusvalitsus selle sammu heaks täna õhtul toimuval kabinetiistungil, kusjuures uued eeskirjad peaksid jõustuma 15. oktoobril, vahendab Reuters.

Otsusega kohustada kõiki avaliku ja erasektori töötajaid omama töökohale pääsemiseks nn rohelist passi, soovitakse veenda inimesi end vaktsineerima ja tõrjuda nakkushaigust ühes viiruse poolt kõige rängemalt tabatud riigis.

Antud roheline pass, mis on paberil või digitaalsel kujul olev sertifikaat, tõendab, et isik on saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi, tema testid on negatiivsed või ta on paranenud.

Iga töötaja, kes ei esita kehtivat tervisetõendit, saadetakse palgata puhkusele, kuid teda ei tohi vallandada. Inimesed, kes eiravad määrust ja lähevad sellest hoolimata tööle, peavad maksma 600 kuni 1500 euro suuruse rahatrahvi.

Itaalia võttis juba augustis rohelise passi kasutusele, mis võimaldab näiteks staadionite, spordikeskuste, muuseumide, kinode, ujulate ja messide külastamist. Tõend on nõutav ka restoranide siseruumides kasutamiseks. 

Itaalia soovib nüüd laiendada passi kasutamist töötajatele, kuigi valitsuskoalitsioonis on selle suhtes väikseid pingeid. Ametiühingute juhid on võtnud seisukoha, et töötajatele, kes keelduvad vaktsineerimisest, tuleks võimaldada tasuta testimist, mis võimaldaks neil tööl püsida.

Umbes 73 protsenti Itaalia 60 miljonist elanikust on saanud vähemalt ühe doosi vaktsiini ja 65 protsenti on täielikult vaktsineeritud. Rohelise passi vastased näevad seda kui kohustuslikku vaktsineerimist läbi tagaukse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles